Jak dobierać i podawać wino

Poradopedia.pl  |   |  + 2  |  Ocena: (głosy: 0)

Wino do kieliszkaPodawanie win do posiłków jest zdrowe gdyż wpływa nie tylko na poprawę trawienia, ale również pobudza nasz apetyt.

Jakie wino do jakiego jedzenia

Najprostsza zasada mówi, że wina białe serwowane są do ryb i drobiu, wina czerwone do wołowiny i wieprzowiny a do deserów wina słodkie.

Problem pojawia się, gdy nasze danie nie składa się jedynie z wymienionych mięs. Dochodzą jeszcze różne dodatki i przystawki.

Do zimnych przystawek takich jak drób na zimno, wędlin czy jaj w majonezie najlepszym wyborem będzie wino białe wytrawne. Do tej grupy zaliczyć możemy również gotowany lub pieczony schab i ryby. Szczególnie ryby podawane na zimno, w galarecie lub w pikantnych sosach.

Wina białe półwytrawne dobrze współgrają z pasztetami, ozorkami i rybami w sosach białych lub szarych. Wino to również podawane jest do kury.

Białe wina świetnie pasują do lekkich chińskich i greckich potraw.

Wina czerwone wytrawne powinno podawać się do potraw ostrzejszych i tłustszych pieczeni z wołowiny i wieprzowiny. Pasuje również do pieczonych kaczek i pieczeni z królika.

Czerwone mocne wina o intensywnym smaku i zapachu świetnie komponują się z dziczyzną i grillowaną wołowiną.

Do deserów, owoców i różnych ciast najlepiej dobrać wino półsłodkie i deserowe.

Za jedyny posiłek, do którego nie podajemy wina uważana jest zupa. Wyjątek stanowią zupy gęste i pikantne z dodatkami mięsno-warzywnymi i rybami. Do takich zup najczęściej podawane są wina wytrawne.

Dobór wina do serów nie jest prosty. Sery twarde najlepiej współgrają z czerwonymi winami wytrawnymi, natomiast sery pleśniowe najlepiej smakują w towarzystwie białego wina. Do różowego wina najlepiej pasuje ser kozi.

Coraz bardziej lubiane w Polsce owoce morza podajemy z szampanem jak i z białym lekkim winem.

Szampana najczęściej podajemy do kawioru.


Przed podaniem wina

Wino powinno być podane w odpowiedniej temperaturze. Poprzez ich nadmierne schłodzenie możemy stracić cenne walory smakowe.

Dlatego też wina czerwone powinniśmy podawać nieschłodzone. Przetrzymuje się je w temperaturze pokojowej od 16 do 18 stopni.

Białe i słodkie wina podajemy lekko schłodzone. Najlepsza temperatura to od 6 do 8 stopni.

Szampana podobnie jak wina białe podaje się lekko schłodzone.

Wina białe o nucie owocowej, różowe i lekkie czerwone podajemy schłodzone do temperatury od 12 do 14 stopni.

Stare i gatunkowe wina podajemy w temperaturze od 15 do 18 stopni.


Nalewanie wina

Nalewanie wina należy do obowiązku gospodarza. Po jego otwarciu nalewa on sobie odrobinę do kieliszka i smakuje przy okazji zbierając pozostałości korka. Potem nalewa wino gościom. Nigdy nie lejemy do pełna tylko do dwóch trzecich kieliszka. Zawsze powinno odbywać się to z prawej strony w przeciwieństwie do podawania potraw.

Butelkę powinniśmy trzymać za jej grubszą część nie zaś za szyjkę. Przy nalewaniu uważamy by szyjka nie dotknęła kieliszka gdyż jest to bardzo nieeleganckie.

Uzupełnianie kieliszków gości powinno się odbywać, gdy te będą już zupełnie puste.

Ważne jest by podawać wina w odpowiedniej kolejności. Białe zawsze przed czerwonym, wytrawne przed słodkim, lekkie przed ciężkim i młodsze przed starszym.

Szkło, które używamy do podawania win powinno być cienkie i przezroczyste. Wina białe i różowe serwujemy w kieliszkach smukłych na wysokiej nóżce. Czerwone natomiast w pękatych i niższych kieliszkach.

Pamiętaj!

Wino nie powinno dominować na smakiem i zapachem potraw.

Do dań dobrze doprawionych nie pasuje wino lekkie, a do delikatnych potraw ciężkie.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 2
~Rafal | 2013-09-01 14:16
Wino "Komandos" + dużo "siarki" :)
~Winna_utopia | 2011-07-04 12:57
Dobry poradnik, który zbiera zasady ogólne :)

A kto się pokusi o jakieś konkretne, innowacyjne połączenia?
Mi ostatnio bardzo smakuje wino z hummusem, który jest świetną alternatywą np. dla deski serów. Konkretny przykład to chociażby chilijskie "Carmenere" + "whomus?" + żytni chlebek z chrupiącą skórką :)

Podzielcie się swoimi ciekawymi połączeniami wina!

Najnowsze porady