Jak przygotować dobry szpinak?


Potrzebujemy co najmniej 1 kg świeżych liści szpinaku, 2-3 ząbki czosnku, sos sojowy lub sól, pieprz, troche oliwy, sok z cytryny. Szpinak należy umyć i osuszyć (nie parzyć). Rozgrzać na patelni oliwę, dodać czosnek cieniutko pokrojony w plasterki i delikatnie go zrumienić. Następnie układamy szpinak, równomiernie go obracamy (np. dwiema łopatkami). żeby puścił sok, i podlewamy sosem sojowym. Na koniec dodajemy pieprz i skrapiamy sokiem z cytryny. Można dodać do tego zielony groszek.Taki szpinak najlepszy jest do polędwiczek wieprzowych i ryb, np. steku z łososia.
Inny wariant tego dania polega na dodaniu do szpinaku dwóch obranych i pokrojonych pomidorów. Potrzebne są jeszcze 2 ugotowane na twardo jajka, które trzemy na tarce, a następnie podsmażamy na patelni. Posypujemy nimi szpinak.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam