Jak sprawdzić, czy ryba jest świeża?
Poradopedia.pl | |
1 | Ocena:
(głosy: 0)


Zgodnie z zaleceniami Stowarzyszenia Importerów Ryb, sprzedawane w małych sklepach oraz w hipermarketach świeże ryby w całości, tusze i filety powinny być wyłożone na lodzie lub w zamkniętej chłodziarce o regulowanej temperaturze. Oto cechy wskazujące na świeżość lub nieświeżość ryby.
Świeża ryba
- Słodkawy, delikatny, charakterystyczny zapach ryby z wody morskiej, jeziora lub potoku.
- Mięso sprężyste - po naciśnięciu palcem szybko wraca do poprzedniego kształtu.
- Niewielka, rzadka warstwa śluzu - śliska, ale nie lepka.
- Przejrzyste, szkliste i wypukłe oczy.
- Łuski ściśle przylegające do skóry.
- Skrzela przylegające do skóry, jasno lub ciemnoróżowe albo jasnoczerwone (w zależności od gatunku).
- Szczęki jasno lub ciemnoróżowe (w zależności od gatunku).
Nieświeża ryba
- Ostry, obcy zapach.
- Mało sprężyste mięso - po naciśnięciu palcem zachowa nadany mu kształt lub wróci do poprzedniego po dłuższym czasie.
- Nieco grubsza i gęstsza warstwa śluzu - śliska i lepka.
- Oczy mętne, mało przejrzyste i zapadnięte.
- Nastroszone, nieprzylegające do skóry łuski.
- Skrzela nieprzylegające do skóry, blade lub bardzo ciemne (z plamami).
- Blade lub bardzo ciemne szczęki (z plamami).
Aby upewnić się na 100%, że ryba jest świeża, po przyniesieniu do domu należy zanurzyć ją w misce z wodą. Świeża ryba popłynie na dno, a nieświeża będzie pływać po powierzchni wody.
Dodatkowe wskazówki:
- wędzona ryba powinna pachnieć dymem - nieświeża ma kwaśną woń, a na mięsie znajdują się białe lub czarne plamki (pleśń) oraz "maziste" fragmenty;
- filety muszą być dobrze zamrożone - świeża ryba opadnie na dno miski z wodą, a nieświeża wypłynie na wierzch;
- ryby można przechowywać w temperaturze 0 stopni C maksymalnie do 2-3 dni albo mrozić.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam