Jak zrobić babkę cytrynową?

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Przedstawiamy prosty przepis na pyszną babkę cytrynową. Ciasto jest puszyste, miękkie i wilgotne - mocno cytrynowe i nie za słodkie.

Składniki:

  • 35 dag mąki pszennej;
  • 30 dag cukru;
  • 25 dag margaryny;
  • 6 jajek;
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej;
  • sok z 2 cytryn.

Sposób wykonania:

  1. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie miksujemy, dodając po jednym jajku i stopniowo dolewając sok z cytryn.
  2. Mąkę mieszamy osobno z proszkiem do pieczenia, po czym dodajemy do utartej masy i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy kandyzowaną skórkę cytrynową.
  3. Ciasto przekładamy do formy o średnicy 22 cm.
  4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 50 minut i odstawiamy do ostygnięcia.
  5. Gotową babkę posypujemy cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady