Jak zrobić babkę cytrynową?
Poradopedia.pl | |
0 | Ocena:
(głosy: 0)


Przedstawiamy prosty przepis na pyszną babkę cytrynową. Ciasto jest puszyste, miękkie i wilgotne - mocno cytrynowe i nie za słodkie.
Składniki:
- 35 dag mąki pszennej;
- 30 dag cukru;
- 25 dag margaryny;
- 6 jajek;
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej;
- sok z 2 cytryn.
Sposób wykonania:
- Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie miksujemy, dodając po jednym jajku i stopniowo dolewając sok z cytryn.
- Mąkę mieszamy osobno z proszkiem do pieczenia, po czym dodajemy do utartej masy i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy kandyzowaną skórkę cytrynową.
- Ciasto przekładamy do formy o średnicy 22 cm.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 50 minut i odstawiamy do ostygnięcia.
- Gotową babkę posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam