Jakie mięso na … ?

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 1)

Często zastanawiamy się, jaki rodzaj mięsa wybrać do danej potrawy. Okazuje się, że dobór mięsa do potraw jest bardzo ważny gdyż od tego zależy smak dania.

Na rynku występuje wiele gatunków mięs, począwszy od dobrze nam znanej wieprzowiny i wołowiny po szlachetną cielęcinę, jagnięcinę czy rzadziej występującą dziczyznę czy koźlinę. Wybór jest ogromny i bez problemu możesz wybrać to, czego akurat potrzebujesz.

Do gotowania zup wybierajmy zazwyczaj najtańsze gatunki mięsa, co wiąże się to także z jego gorszym gatunkiem. Często zupy gotowane są też na kościach obrośniętych mięsem.

Mięso na gulasz powinno być bez kości, a przy wyborze konkretnego miesią kieruj się własnymi preferencjami. Najczęściej do gulaszu stosowana jest wołowina, wieprzowina i kurczak. Charakterystyczny smak gulaszu bierze się z wątróbek bądź flaków.

Do różnych farszów (pierogi, krokiety) oraz do kotletów mielonych i pulpetów najlepiej używać mieszanego mięsa wołowego i wieprzowego. Dla lepszego smaku możesz dodać mięso drobiowe i cielęce.

Spaghetti powinieneś robić się z mięsa wieprzowo-wołowego. Może to być łopatka wieprzowa z kawałkiem gulaszowej wołowiny. Aby osiągnąć znakomity smak mięsa dodaj trochę cielęciny.

Bigos jest tym lepszy im więcej zawiera gatunków mięsa. Znakomicie smakuje pieczeń cielęca, wieprzowa, drobiowa i różnego rodzaju wędliny.

Najcenniejsze części tuszy przeznacza się do pieczenia. Są to między innymi: polędwica wołowa i końska, schab wieprzowy lub z dzika. Równie odpowiednie będą takie mięsa jak udziec, łopatka, wątróbka cielęca, szynka wieprzowa, oraz udziec barani.

Do duszenia podobnie jak do gotowania przeznacza się mięso gorszego gatunku- bardziej twarde, które wymaga działania wysokiej temperatury. Z cielęciny na pewno będzie to łopatka, a z wołowiny skrzydło i antrykot.

Mięso o miękkiej, soczystej i jednolitej tkance przeznaczone jest do smażenia. Do smażenia bez tłuszczu najlepiej nadają się cienkie plasterki wołowiny najlepszego gatunku.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady