Jak ugotować jajko na twardo?
Poradopedia.pl | | 16 | Ocena: (głosy: 3)
Przed gotowaniem jajek ważne jest, aby nie wrzucać jajek prosto z lodówki do wrzącej wody - w ten sposób jajko zawsze pęknie!
Aby ugotować jajka na twardo:
- Wykładamy jajko z lodówki i ogrzewamy w naczyniu z ciepłą wodą.
- Gotujemy wodę i do wrzątku za pomoca łyżki kolejno wkładamy jajka.
- Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
- Po ugotowaniu możesz zalać jajka zimną wodą - w ten sposób szybciej ostygną i łatwiej będzie je obrać ze skorupki.
- Wyjmujemy z wody i po ostygnięciu obieramy ze skorupki.
To nie jedyny sposób na ugotowanie jajka. Spróbuj też jajka na miękko i zobacz jak ugotować jajka na pótwardo.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam