Jesienny obiad - pieczone warzywa z serem feta, parówkami wegetariańskimi i ziołami

kba  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Wrzesień większości z nas kojarzy się z jesienią, chłodem i krótszymi, często pochmurnymi dniami. Dlatego, wracając do domu mamy ochotę na ciepły i pożywny posiłek, a najlepiej, aby jego przygotowanie nie zajęło dużo czasu. W takiej sytuacji świetnie sprawdzą się pieczone warzywa z wyrazistym w smaku serem feta, parówkami wegetarańskimi i przyprawione aromatycznymi ziołami. Jak przygotować danie?

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków
  • Pół czerwonej papryki
  • Pół żółtej papryki
  • 1 mała cukinia
  • Pół małego bakłażana
  • 1 opakowanie parówek wegetariańskich VeggieDay
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 3 łyżki oleju
  • Sól do smaku
  • 80 g sera feta
  • Listki świeżego oregano do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ziemniaki myjemy, osuszamy, kroimy w ćwiartki. Paprykę i cukinię kroimy w grubą kostkę, bakłażana w plastry. Parówki kroimy w kawałki o długości 1,5 cm.

W naczyniu żaroodpornym umieszczamy ziemniaki, papryki, cukinię, bakłażana. Polewamy olejem, posypujemy oregano, bazylią, doprawiamy solą do smaku. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Warzywa pieczemy przez około 30 minut. Kolejno dokładamy parówki i pieczemy przez 15-25 minut do miękkości warzyw. Danie nakładamy na talerze, posypujemy pokruszonym serem feta i listkami oregano.

Wskazówki: Danie najlepiej podawać z dodatkiem ulubionego dipu, np. tzatziki.

TAGI:

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: