kiszenie ogórków

teresa  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 2)

Podam swój przepis na kiszone ogórki /małosolne/:

ogórki, kilka gałązek kopru, kilka ząbków, czosnku, liście winogron lub czarnej porzeczki, kilka liści wiśni, kawałek liścia selera /bardzo mało/, liść chrzanu, kilka ziarnek pieprzu

Ogórki dokładnie umyć w zimnej wodzie,  ułożyć ścisło w kamiennym garnku lub w słoju, dodać czosnek, pieprz,  pozostałe przyprawy. Zagotawać wodę z solą /1 łyżka stołowa soli na 1 litr wody/. Zalać gorącą wodą. Lekko przycisnąć talerzykiem, pozostawić w ciepłym miejscu. Po dwóch dniach są już puszne ogórki małosolne.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: