Makaron bezglutenowy z krewetkami w kremowym sosie


Przepis na przepyszne danie dla wszystkich miłośników makaronów. Głównymi składnikami potrawy są makaron bezglutenowy z mąki kukurydzianej oraz krewetki. Jednak całe danie swój wyjątkowy smak zawdzięcza wyjątkowym dodatkom tj. białe wino, chilli, mód i czosnek. Serdecznie polecam!
Prezentowane danie stanowi idealną propozycję na obiad lub pyszną przekąskę, którą można zabrać ze sobą do pracy. Makaron z krewetkami najlepiej smakuje na ciepło, jest bardzo pożywny, ale co najistotniejsze szybko i sprawnie można go przygotować. W moim przepisie główną rolę odgrywa makaron bezglutenowy, wyprodukowany z mąki kukurydzianej oraz świeże krewetki, jednak nie wyobrażam sobie tego dania bez sosu ze śmietany i wina, czosnku i szafranu, które dodają potrawie nieopisanego aromatu.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
Czas przygotowania: ok. 30 min.
Porcja dla 2 osób.
Składniki
-
½ opakowania makaronu spaghetti marki Sotelli
-
400 g świeżych krewetek
-
150ml białego wina
-
3 ząbki czosnku
-
1 średnia papryczka chilli
-
oliwa lub olej do smażenia
-
3 łyżki śmietany 18%
-
1 łyżeczka mąki orkiszowej
-
duża szczypta szafranu
-
sól i pieprz do smaku
-
łyżeczka miodu
-
kilka listków bazylii
-
pomidorki koktajlowe
Przygotowanie
Makaron bez glutenu gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy rozgnieciony czosnek, a gdy się zarumieni na patelnię dodajemy krewetki. Doprawiamy solą oraz pieprzem i obsmażamy z każdej strony po ok. 2 min. Po tym czasie przekładamy krewetki do miseczki, a do oliwy i czosnku wlewamy białe wino oraz dodajemy drobno posiekaną papryczkę chilli.
Kiedy wino trochę odparuje, kolejnym krokiem jest dodanie śmietany. Koniecznie trzeba ją zahartować dodając do niej kilka łyżek gorącego wina z patelni i dokładnie mieszając. Następnie wlewamy na patelnię połowę śmietany, a do drugiej połowy dodajemy mąkę orkiszową, mieszamy dynamicznie, aby nie powstały grudki i łączymy z pozostałym sosem, dzięki czemu lekko się on zagęści. Do smaku dodajemy szafran i miód.
Ugotowany makaron i krewetki wrzucamy do sosu, mieszamy aby smaki się połączyły i wykładamy na talerze. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii.
Smacznego!
Polecane strony
- Makaron bezglutenowy
- Tutaj znajdziecie wysokiej jakości makarony bezglutenowe marki Sotelli.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam