Placki ziemniaczane z cukinią à la gofry

Fly_PR  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, z aromatem czosnku i delikatnym posmakiem cukinii. Idealnie sprawdzą się jako finezyjna przekąska lub nietuzinkowy dodatek do obiadu.

Składniki (na 4 sztuki):

  • 1 średnia cukinia
  • 4 średnie ziemniaki
  • 0.7 litra wody Mama i ja
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • Olej do natłuszczenia gofrownicy

 

Wykonanie:

  1. Do garnka wlej wodę i podgotuj obrane i umyte ziemniaki. Gotuj 7-8 minut. Ostudź.
  2. Cukinię umyj, wydrąż gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Ostudzone ziemniaki również zetrzyj i połącz z cukinią. Całość zasyp 2 łyżeczkami soli i wymieszaj.
  4. Przełóż zawartość na sitko. Pod spód podstaw miskę i odstaw na 15 minut. Odciśnij płyn i odlej go z miski. Przenieś do niej warzywa z sitka.
  5. Dodaj jajko, obie mąki, czosnek, pieprz i wymieszaj. Dopraw solą do smaku.
  6. Rozgrzej gofrownicę i smaż gofry po około 8-10 minut.

Smacznego!

 

Woda źródlana Mama i ja

Mama i ja - to w pełni bezpieczna, niegazowana woda źródlana, wyróżniająca się niskim stopniem mineralizacji i niewielką zawartością sodu. Stanowi optymalne uzupełnienie codziennej diety kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią. Znakomicie nadaje się również do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci w każdym wieku.

 

Strona www: https://wodadladziecka.pl/

 

Cena:
1,5 l - 2,49 zł
0,5 l sport cap - 1,99 zł
0,35 l - 1,59 zł

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady