Spaghetti wegańskie - jak samemu przygotować sos

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Marzy Ci się spaghetti w innej wersji niż mięsnej? Polecamy nasz przepis na sos do spaghetti w wersji wegańskiej. Smakuje nawet wyjątkowo wybrednym osobnikom.  

Składniki na 4 osoby:

  • 1 kartonik lub puszka krojonych pomidorów (400 g)(bez nazwy)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • garść oliwek zielonych (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • sól i czarny pieprz
  • odrobina oleju lub oliwy
  • makaron spaghetti lub penne (400 g)


Przygotowanie:

  • Soczewicę płuczemy na sitku, gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 10 minut.
  • Cebulę siekamy, niezbyt drobno i podsmażamy ją w garnku na oleju bądź oliwie. Po kilku minutach dodajemy drobno posiekany czosnek, podsmażamy chwilę razem.
  • Do cebuli i czosnku dodajemy kartonik pomidorów oraz przyprawy, suszone oregano i bazylię, wędzoną paprykę, sól, pieprz, płatki drożdżowe i opcjonalnie kilka kaparów.
  • Wszystko gotujemy razem kilka minut, dodajemy odcedzoną z wody soczewicę i podgrzewamy razem przez chwilę.
  • Sos nakładamy na ugotowany makaron. Danie można dodatkowo posypać płatkami drożdżowymi.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: