Spaghetti wegańskie - jak samemu przygotować sos
Poradopedia.pl | | 0 | Ocena: (głosy: 0)
Marzy Ci się spaghetti w innej wersji niż mięsnej? Polecamy nasz przepis na sos do spaghetti w wersji wegańskiej. Smakuje nawet wyjątkowo wybrednym osobnikom.
Składniki na 4 osoby:
- 1 kartonik lub puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- garść oliwek zielonych (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- szczypta chili
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- sól i czarny pieprz
- odrobina oleju lub oliwy
- makaron spaghetti lub penne (400 g)
Przygotowanie:
- Soczewicę płuczemy na sitku, gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 10 minut.
- Cebulę siekamy, niezbyt drobno i podsmażamy ją w garnku na oleju bądź oliwie. Po kilku minutach dodajemy drobno posiekany czosnek, podsmażamy chwilę razem.
- Do cebuli i czosnku dodajemy kartonik pomidorów oraz przyprawy, suszone oregano i bazylię, wędzoną paprykę, sól, pieprz, płatki drożdżowe i opcjonalnie kilka kaparów.
- Wszystko gotujemy razem kilka minut, dodajemy odcedzoną z wody soczewicę i podgrzewamy razem przez chwilę.
- Sos nakładamy na ugotowany makaron. Danie można dodatkowo posypać płatkami drożdżowymi.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam