Jak zrobić balsam do ust?

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Balsam do ust to jeden z najczęściej stosowanych przez nas kosmetyków, który bardziej pełni funkcję ochronną, aniżeli upiększającą. Balsam sprawia, że nasze usta stają się gładkie i nawilżone - na dłużej zachowują zdrowy i młody wygląd. Poniżej przedstawiamy trzy rodzaje balsamów domowej roboty.

I. Balsam na bazie oleju Macadamia

Składniki:

  • 5 ml oleju Macadamia,
  • 3 g masła kakaowego,
  • 3 g wosku pszczelego,
  • 1 łyżeczka miodu.

Sposób wykonania:

Odmierzoną ilość wosku pszczelego, masła kakaowego i oleju Macadamia umieszczamy w zlewce, którą następnie wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Garnek stawiamy na małym ogniu i mieszamy składniki do momentu ich rozpuszczenia i powstania płynnej cieczy. Po zdjęciu z ognia, jeszcze przez chwilę mieszamy, a kiedy płyn przestygnie - dodajemy miód i ponownie mieszamy. Gotowy balsam przekładamy do docelowego pojemnika.

II. Balsam na bazie naturalnego wosku pszczelego

Składniki:

  • 4 łyżki wosku pszczelego,
  • 5-10 kropli ulubionego olejku eterycznego,
  • 2 łyżki olejku kokosowego,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 1/2 łyżeczki wybranego aromatu do ciasta.

Sposób wykonania:

Wosk umieszczamy w naczyniu żaroodpornym; dodajemy olejek kokosowy. Całość wstawiamy do wrzącej wody. Kiedy wosk i olejek zaczną się topić, mieszamy je aby się połączyły. Następnie wyjmujemy naczynie z wody i stawiamy na ściereczce; dodajemy olejek eteryczny oraz zapach do ciasta - wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przygotowaną miksturę przelewamy do docelowego pojemnika i zakrywamy go bądź zakręcamy. Balsam pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

III. Balsam na bazie masła kakaowego

Składniki:

  • 1,5 łyżeczki startego masła kakaowego,
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego,
  • 1/4 łyżeczki startej gorzkiej czekolady,
  • kilka kropelek witaminy E (niekoniecznie).

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki topimy w kąpieli wodnej lub na najniższej mocy w mikrofalówce, po czym przelewamy je do docelowego pojemniczka i wkładamy na 15 minut do lodówki. Następnie pozostawiamy balsam na 12 godzin w miejscu o temperaturze pokojowej i pozwalamy mu dobrze zastygnąć.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: