Jak jeść krewetki

Poradopedia.pl  |   |  + 1  |  Ocena: (głosy: 1)

KrewetkiKrewetki to wyśmienita przekąska, po którą sięga coraz więcej ludzi. Najczęściej podaje się je jako przystawki lub dodaje do sałatek. Jednak coraz częściej występują na naszych stołach, jako samodzielne danie.

Jeśli chodzi o przygotowanie krewetek to większość ludzi preferuje je ugotowane. Aby wydobyć lepszy smak powinno gotować się je na parze. Jest to bardziej czasochłonne, ale ten sposób gwarantuje nam ich lepszy smak.

Po ugotowaniu nie należy ich płukać pod zimną wodą gdyż mogą stracić swój aromat. Najlepiej odstawić je do schłodzenia.

Dla smakoszy obieranie i jedzenie krewetek nie stanowi żadnego problemu. Dla amatorów tego dania może się wydawać to dość skomplikowane. W rzeczywistości jest o wiele prościej. Zaczynamy od pozbycia się pewnych części takich jak „główka” i „skorupa”.

Główkę należy przytrzymać kciukiem i palcem wskazującym i sprawnie przekręcić. Następnie pora pozbyć się skorupki. Najprościej złapać krewetkę za ogon i przekręcić - jednocześnie zdejmując skorupę zaczynając od kończyn. Należy zdjąć ją z całego ciała krewetki. Można tylko zostawić skorupkę na ogonie, gdyż przy podaniu, taka krewetka będzie ładnie wyglądać na talerzu. Obieranie skorupek nie powinno stanowić żadnego problemu, ponieważ są one miękkie w przeciwieństwie do skorupek innych owoców morza. Wyzwaniem może okazać się tylko oderwanie jej na tyle delikatnie, aby nie uszkodzić krewetki.

Po obraniu ułóż je na talerzu. Możesz skropić je świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny lub podawać je z różnymi sosami dla urozmaicenia smaku.

Sposób, w jaki będziesz je jeść zależy tylko od Ciebie. Można używać do tego noża i widelca jak i również rąk. Wystarczy chwycić za ogon i zjeść jej ciało.

Nawet w restauracjach nie musisz się obawiać, że taki sposób może wydać się niestosowny. Ogólnie przyjęta zasada dopuszcza taki sposób konsumpcji.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1