Jak rozpalić sziszę?
Poradopedia.pl | |
1 | Ocena:
(głosy: 0)


Szisza może występować pod różnymi nazwami: shisha, hookah, nargieh czy bardziej znana fajka wodna. Używany do niej tytoń różni się od papierosowego - jest słabszy i bardziej wilgotny; zazwyczaj aromatyzowany owocami oraz miodem. Poniżej znajduje się instrukcja rozpalania sziszy.
- Do dzbana należy nalać tyle wody, aby po włożeniu korpusu rurka zanurzyła się na ok. 2 cm (trzeba zachować w miarę jak największy odstęp między powierzchnią wody, a końcówką korpusu). Im więcej wody, tym trudniej wciągać dym. Po połączeniu korpusu z dzbanem należy umocować talerzyk, do którego będzie strzepywany powstały z wypalenia węgielka popiół (w większości fajek jest on przykręcany do korpusu). Następnie, dzięki odpowiednio przystosowanej uszczelce do korpusu podpinany jest wąż.
- Cybuch należy nabić specjalnym tytoniem, rozdrabniając go i rozkładając równomiernie na całej powierzchni, a następnie zakryć sitkiem lub folią aluminiową i ponakłuwać dziurki. Nabity cybuch należy umocować na fajce, również osadzając go na specjalnej uszczelce. Kolejnym krokiem jest rozpalenie węgielka, najlepiej do czerwoności i położeniu go na cybuchu - do dyspozycji są dwa rodzaje węgli.
- Teraz należy zaciągnąć powietrze przez węża. Podczas tej czynności woda we flakonie będzie bulgotać, a węgiel zacznie robić się czerwony. Czasem trzeba wykonać nawet kilkanaście wciągnięć, zanim tytoń się rozpali.
Sziszę pali się jak cygara, a nie jak papierosy. Lepiej nie kłaść jej na żadnym podwyższeniu, ponieważ zbyt energiczne pociągnięcie rurki może spowodować upadek sziszy. Po zakończeniu palenia, należy oczyścić talerzyk z resztek tytoniu oraz umyć szklany dzban.
TAGI:
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam