Jak rozpalić sziszę?

Poradopedia.pl  |   |  + 1  |  Ocena: (głosy: 0)

Szisza może występować pod różnymi nazwami: shisha, hookah, nargieh czy bardziej znana fajka wodna. Używany do niej tytoń różni się od papierosowego - jest słabszy i bardziej wilgotny; zazwyczaj aromatyzowany owocami oraz miodem. Poniżej znajduje się instrukcja rozpalania sziszy.

  1. Do dzbana należy nalać tyle wody, aby po włożeniu korpusu rurka zanurzyła się na ok. 2 cm (trzeba zachować w miarę jak największy odstęp między powierzchnią wody, a końcówką korpusu). Im więcej wody, tym trudniej wciągać dym. Po połączeniu korpusu z dzbanem należy umocować talerzyk, do którego będzie strzepywany powstały z wypalenia węgielka popiół (w większości fajek jest on przykręcany do korpusu). Następnie, dzięki odpowiednio przystosowanej uszczelce do korpusu podpinany jest wąż.
  2. Cybuch należy nabić specjalnym tytoniem, rozdrabniając go i rozkładając równomiernie na całej powierzchni, a następnie zakryć sitkiem lub folią aluminiową i ponakłuwać dziurki. Nabity cybuch należy umocować na fajce, również osadzając go na specjalnej uszczelce. Kolejnym krokiem jest rozpalenie węgielka, najlepiej do czerwoności i położeniu go na cybuchu - do dyspozycji są dwa rodzaje węgli.
  3. Teraz należy zaciągnąć powietrze przez węża. Podczas tej czynności woda we flakonie będzie bulgotać, a węgiel zacznie robić się czerwony. Czasem trzeba wykonać nawet kilkanaście wciągnięć, zanim tytoń się rozpali.

Sziszę pali się jak cygara, a nie jak papierosy. Lepiej nie kłaść jej na żadnym podwyższeniu, ponieważ zbyt energiczne pociągnięcie rurki może spowodować upadek sziszy. Po zakończeniu palenia, należy oczyścić talerzyk z resztek tytoniu oraz umyć szklany dzban. 

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1

Najnowsze porady