Przepis na mazurek wielkanocny

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Przedstawiamy przepis na mazurek wielkanocny - ciasto, które jest prawdziwą ucztą dla oka i podniebienia, a w dodatku świetnie prezentuje się na stole.

Składniki

Ciasto:

  • kostka masła,
  • 1/2 kg mąki,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 2 dag drożdży,
  • opakowanie cukru waniliowego.

Pomada:

  • 2 szklanki cukru,
  • szklanka kwaśnej śmietany 18%,
  • tabliczka czekolady deserowej,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżki kakao.

Sposób wykonania

Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie wałkujemy na grubość ok. 1 cm, formujemy spody z rantem dookoła (powinny wyjść 3 o wymiarach ok. 25x15 cm). Ciasto pieczemy na jasnozłoty kolor, nakłuwając widelcem by się nie wybrzuszyło.

W rondelku gotujemy śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym (na wolnym ogniu przez ok. 7 minut); dodajemy kakao i pokruszoną czekoladę i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty. Następnie lekko studzimy i wylewamy na kruche spody. Dekorujemy bakaliami.

Przed wylaniem pomady, możemy pokryć spody cienką warstwą marmolady. A jeśli chcemy otrzymać waniliową (białą) pomadę, nie dodajemy czekolady ani kakao.

SMACZNEGO!!!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: