Przepis na mazurek wielkanocny


Przedstawiamy przepis na mazurek wielkanocny - ciasto, które jest prawdziwą ucztą dla oka i podniebienia, a w dodatku świetnie prezentuje się na stole.
Składniki
Ciasto:
- kostka masła,
- 1/2 kg mąki,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 4 żółtka,
- 3 łyżki śmietany,
- 2 dag drożdży,
- opakowanie cukru waniliowego.
Pomada:
- 2 szklanki cukru,
- szklanka kwaśnej śmietany 18%,
- tabliczka czekolady deserowej,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 2 łyżki kakao.
Sposób wykonania
Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie wałkujemy na grubość ok. 1 cm, formujemy spody z rantem dookoła (powinny wyjść 3 o wymiarach ok. 25x15 cm). Ciasto pieczemy na jasnozłoty kolor, nakłuwając widelcem by się nie wybrzuszyło.
W rondelku gotujemy śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym (na wolnym ogniu przez ok. 7 minut); dodajemy kakao i pokruszoną czekoladę i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty. Następnie lekko studzimy i wylewamy na kruche spody. Dekorujemy bakaliami.
Przed wylaniem pomady, możemy pokryć spody cienką warstwą marmolady. A jeśli chcemy otrzymać waniliową (białą) pomadę, nie dodajemy czekolady ani kakao.
SMACZNEGO!!!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam