Detoks - Oczyszczanie organizmu – moda czy istotna część każdej diety?
Współczesny świat wymaga od nas szybkości, niezawodności, ciągłej energii i gotowości do działania. Zawrotne tempo życia przekładamy więc na każde jego aspekty: zamiast odpocząć, pijemy kolejną kawę, zamiast poświęcić czas na regularne posiłki, jemy szybko i niezdrowo, niedobory witamin zamiast warzywami i owocami uzupełniamy sztucznymi suplementami, a w miejsce relaksu fundujemy sobie kilka drinków. Nic dziwnego, że w końcu nasz organizm odmawia posłuszeństwa. Wolniej myślimy i wolniej reagujemy, a w efekcie przestajemy nadążać za cięgle popędzającym nas światem. Takie sygnały powinny być dla nas jasnym przekazem, że czas zadbać o siebie. Od czego zacząć? Od oczyszczania organizmu!
Przepisów na detoks jest niezliczona ilość. Różnią się one zarówno ilością oraz rodzajem spożywanych produktów, jak i czasem trwania. Można opierać je na jednym składniku lub grupie wyrobów. Rozpoczynając oczyszczanie organizmu należy jednak pamiętać, że jest to sporadyczna kuracja, przyspieszająca wydalanie toksyn z organizmu, która mimo to nie zastąpi codziennej zbilansowanej diety. Detoks powinniśmy przeprowadzać mniej więcej cztery razy w roku. Jedną z najbezpieczniejszych i najskuteczniejszych opcji odtruwania organizmu jest detoks oparty na warzywach i owocach. Produkty te są bogate w witaminy i minerały, których przemęczony organizm bardzo potrzebuje, dodatkowo zawierają znaczną ilość wody, pomocnej w wydalaniu szkodliwych toksyn. Do dyspozycji mamy ogromne bogactwo smacznych i lekkostrawnych produktów, starajmy się jednak unikać tych, które zawierają dużo skrobi i cukrów prostych, np. ziemniaków, kukurydzy, bananów czy gruszek. Warto wszystkie produkty poddać choć niewielkiej obróbce termicznej tak, by ułatwić żołądkowi ich trawienie.
- Szczególnie polecane są takie produkty jak jabłka, zawierające znaczną ilość błonnika, pochłaniającego i wymiatającego toksyny, granaty, jagody i borówki, pełne silnych antyoksydantów, chroniących przed rozwojem nowotworów – mówi Katarzyna Barwińska General Manager marki Rabenhorst – producenta naturalnych soków ekologicznych, wyciskanych prosto z owoców z ponad 200 letnią tradycją i doświadczeniem. Warto przyjmować także acerolę, która wymiata wolne rodniki, wspomaga pracę serca, a także obniża natężenie stresu oksydacyjnego u palaczy. Warzywa i owoce można przyjmować w postaci lekko przetworzonej termicznie lub w bardzo dobrze przyjmowanej przez organizm formie płynnej – soków lub smoothies. Jeśli nie mamy wystarczająco dużo czasu na samodzielne przygotowywanie tego typu mikstur, możemy skorzystać z gotowych produktów, jednak będą one wykazywały odpowiednie działanie detoksykacyjne tylko, jeśli nie znajdzie się w nich nic prócz owoców lub warzyw. Cukry, konserwanty czy wzmacniacze smaku automatycznie wykluczają dany produkt z jadłospisu osoby oczyszczającej organizm. Idealnie byłoby, jeśli produkty wykorzystywane do wytworzenia soków czy smoothies pochodziły z certyfikowanych upraw ekologicznych. Przykładem może być tu nasze Smoothie Rabenhorst Detox z czarną jagodą i aronią BIO. To produkt wegański, całkowicie pozbawiony sztucznych dodatków, którego składniki nie zostały poddane genetycznym modyfikacjom, a uprawy nie miały kontaktu ze sztucznymi nawozami. To daje pewność, że dostarczamy organizmowi tylko najwartościowsze składniki, które przyczyniają się do oczyszczania organizmu – wyjaśnia Katarzyna Barwińska z Rabenhorst.
Pamiętajmy jednak, że detoks to działanie incydentalne. Aby na co dzień czuć pełnię energii, należy dbać o siebie nie tylko od święta. Aktywność fizyczna, regularne posiłki, naturalne przyprawy oraz pozytywne nastawienie sprawią, że organizm osiągnie równowagę i odwdzięczy nam się zdrowiem i świetną kondycją.
Rabenhorst.de
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam