Nie jest tajemnicą, że dobrze zbilansowane menu, bogate w odpowiednie produkty może przynieść mnóstwo korzyści dla zdrowia i dobrej kondycji naszego organizmu. Wiadomo też, że właściwie skomponowany jadłospis może mieć wpływ nie tylko na ładne ciało i smukłą sylwetkę
czytaj »
Wszyscy zgodnie przekonują, aby jeść dużo warzyw – w końcu to samo zdrowie! Mają mnóstwo witamin, dostarczają niezbędne białko, regulują pracę układu trawiennego i mają niską kaloryczność. Jednak dla niektórych, szczególnie tych najmłodszych, to jedynie zbędny dodatek do posiłku, a lista ich zalet nie jest wystarczającą motywacją, aby zacząć je jeść. Jak odczarować mit „nijakich” warzyw i zachęcić dzieci do ich jedzenia? Najlepiej zacząć wiosną! czytaj »
Luty i marzec to miesiące, na które zwykle przypada szczytowy sezon aktywności infekcji wirusowych. Jesteśmy właśnie w jego trakcie i oprócz pandemii koronawirusa, która nie odpuszcza już niemal od dwóch lat walczymy również ze ‘zwykłymi’ infekcjami. Jak ustrzec się przed zachorowaniem, a jeśli już zachorujemy to przed osłabieniem organizmu po chorobie? Warto postawić na aminokwasy! czytaj »
Maseczki chirurgiczne na stałe wpisały się w krajobraz naszego kraju. Od kilkunastu miesięcy praktycznie się z nimi nie rozstajemy, pragnąc ochronić siebie i innych przed przenoszeniem wirusa. Takie podejście jest oczywiście godne pochwały, jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że noszenie maseczek może negatywnie wpływać na higienę naszej jamy ustnej. Jaki jest związek maseczek z próchnicą, co to jest mask mouth i co możemy zrobić, by wspomóc nasz organizm w walce z nieświeżym oddechem – o tym przeczytasz w poniższym artykule. czytaj »
Hasło „superfood” stało się ostatnio bardzo modne – dużo mówi się o walorach nieprzetworzonych produktów spożywczych, które są niezwykle bogate w składniki wartościowe dla naszego organizmu. Jagody goji i acai, nasiona chia, owoce camu camu, algi, lucuma, guarana… Wiele z nich ma egzotyczne nazwy i pochodzi z odległych zakątków świata. Nie zapominajmy jednak, że równie cenne pokarmy znajdziemy praktycznie w każdej polskiej kuchni. Czy znasz właściwości zdrowotne, jakie daje spożywanie jajek? czytaj »
Jeść czy nie jeść – oto jest pytanie… Wokół limitów spożywania jaj kurzych narosło wiele błędnych przekonań i mitów. Tymczasem ich jedzenie to prawdziwe dobrodziejstwo dla organizmu. czytaj »
Żyjemy w świecie, w którym chemia i syntetyki wypierają to, co naturalne i organiczne. Pogoń za skutecznością, szybkością działania i łatwością użycia produktu sprawiła, że czasami zapominamy o tym, co tak naprawdę jest dla nas dobre. czytaj »
Czas jesieni to dobry moment, aby pomyśleć o wspomaganiu swojej odporności. Niekorzystna aura i wzmożenie sezonowych zachorowań mogą ją skutecznie osłabiać. czytaj »
Jesteśmy coraz bardziej świadomi wpływu stanu jamy ustnej na różne obszary naszego zdrowia, ale jak pokazuje badanie przeprowadzone na zlecenie Nutro Pharma, większość z nas nie dba o własną florę bakteryjną i posiada znikomą wiedzę nt. probiotyków. czytaj »
Nasz organizm w różny sposób potrafi radzić sobie z infekcjami. Aby ich unikać, warto wzmacniać swoją odporność. Musisz jednak wiedzieć, że jest to długotrwały proces. Nie da się zbudować odporności w ciągu kilku dni, warto pomyśleć o tym wcześniej. Już teraz zaplanuj odpowiednią suplementację, przeczytaj, jaki preparat warto wybrać! czytaj »