Najnowsze porady: Zdrowie

Znaleziono: 658
Porada id 7119 Badanie stanu zapalnego i jego związku z chorobami przewlekłymi
mniam | 2023-04-27
W ostatnich latach stany zapalne stały się przedmiotem intensywnych badań w wielu dziedzinach medycyny i nauki. Roni Nowarski, profesor neurologii i immunologii w Brigham and Women's Hospital w Bostonie, wyjaśnia, że stan zapalny jest „istotny w wielu pozornie różnych patologiach, ponieważ komórki odpornościowe są wszędzie, nawet wewnątrz narządów, gdzie odgrywają ważną rolę w monitorowaniu i zachowywaniu zdrowia”. czytaj »
Porada id 7106 Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na aromatyczny, zielony koktajl z morelami i tahini – dla mocnych i zdrowych zębów
mniam | 2023-02-24
Dla smaku i dla zdrowia – koktajl przygotowany ze świeżych składników, to doskonały pomysł na sycący posiłek, który obok pełni smaku dostarczy moc potrzebnych składników odżywczych. czytaj »
Porada id 7059 Oparzenia i trudno gojące się rany - co zrobić, gdy rana nie chce się goić?
mniam | 2022-10-11
Otarcia, skaleczenia czy oparzenia to urazy, które zna i miewa każdy z nas. Dezynfekcja, opatrunek i w „najpoważniejszych” przypadkach środek na receptę, to częste rozwiązanie problemu. Tak jest najczęściej. Ale co, jeśli proces gojenia rany się przeciąga? Z czego może to wynikać? Jakie metody stosować, gdy rana nie chce się goić? czytaj »
Porada id 7054 Przepis na aksamitny koktajl herbaciany z mango i truskawkami – dla mocnych i zdrowych zębów!
mniam | 2022-09-30
Każda pora jest idealna na pyszny koktajl, który nie tylko syci i rozpieszcza smakiem, ale także dostarcza moc składników odżywczych. Świeże, odpowiednio dobrane składniki koktajlu mogą mieć niebagatelny wpływ na zdrowie. czytaj »
Porada id 7037 4 fakty o mrożeniu jedzenia, które warto znać
buenavista | 2022-08-19
Mrożenie żywności nie wydaje się być skomplikowane – w końcu wystarczy umieścić jedzenie w zamrażarce i gotowe… Jeśli jednak chcemy w mrożonkach przejść na poziom „ekspert”, przechowując nie tylko warzywa i owoce, ale i zioła, zupy czy gotowe dania, a do tego robić to w sposób bezpieczny, warto poznać kilka przydatnych faktów na ten temat. czytaj »
Porada id 6995 Zęby na diecie? Dieta dla zębów! Co jeść żeby mieć mocne i zdrowe zęby
mniam | 2022-06-09
Nie jest tajemnicą, że dobrze zbilansowane menu, bogate w odpowiednie produkty może przynieść mnóstwo korzyści dla zdrowia i dobrej kondycji naszego organizmu. Wiadomo też, że właściwie skomponowany jadłospis może mieć wpływ nie tylko na ładne ciało i smukłą sylwetkę czytaj »
Porada id 6976 Smacznie, zdrowo, kolorowo – jedzenie warzyw nie musi być nudne!
buenavista | 2022-05-11
Wszyscy zgodnie przekonują, aby jeść dużo warzyw – w końcu to samo zdrowie! Mają mnóstwo witamin, dostarczają niezbędne białko, regulują pracę układu trawiennego i mają niską kaloryczność. Jednak dla niektórych, szczególnie tych najmłodszych, to jedynie zbędny dodatek do posiłku, a lista ich zalet nie jest wystarczającą motywacją, aby zacząć je jeść. Jak odczarować mit „nijakich” warzyw i zachęcić dzieci do ich jedzenia? Najlepiej zacząć wiosną! czytaj »
Porada id 6942 Sezon infekcji – jak go przetrwać?
MonikaBrzezinskaSC | 2022-02-25
Luty i marzec to miesiące, na które zwykle przypada szczytowy sezon aktywności infekcji wirusowych. Jesteśmy właśnie w jego trakcie i oprócz pandemii koronawirusa, która nie odpuszcza już niemal od dwóch lat walczymy również ze ‘zwykłymi’ infekcjami. Jak ustrzec się przed zachorowaniem, a jeśli już zachorujemy to przed osłabieniem organizmu po chorobie? Warto postawić na aminokwasy! czytaj »
Porada id 6937 Noszenie maseczki może pogorszyć stan uzębienia. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiec?
mniam | 2022-02-21
Maseczki chirurgiczne na stałe wpisały się w krajobraz naszego kraju. Od kilkunastu miesięcy praktycznie się z nimi nie rozstajemy, pragnąc ochronić siebie i innych przed przenoszeniem wirusa. Takie podejście jest oczywiście godne pochwały, jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że noszenie maseczek może negatywnie wpływać na higienę naszej jamy ustnej. Jaki jest związek maseczek z próchnicą, co to jest mask mouth i co możemy zrobić, by wspomóc nasz organizm w walce z nieświeżym oddechem – o tym przeczytasz w poniższym artykule. czytaj »
Porada id 6915 Dlaczego jajko to superfood?
OCG | 2022-01-14
Hasło „superfood” stało się ostatnio bardzo modne – dużo mówi się o walorach nieprzetworzonych produktów spożywczych, które są niezwykle bogate w składniki wartościowe dla naszego organizmu. Jagody goji i acai, nasiona chia, owoce camu camu, algi, lucuma, guarana… Wiele z nich ma egzotyczne nazwy i pochodzi z odległych zakątków świata. Nie zapominajmy jednak, że równie cenne pokarmy znajdziemy praktycznie w każdej polskiej kuchni. Czy znasz właściwości zdrowotne, jakie daje spożywanie jajek? czytaj »
Znaleziono: 658