Dieta zgodna z grupą krwi B

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Osoby z grupą krwi B cieszą się lepszym zdrowiem niż te z pozostałymi grupami. Ich najsłabszym punktem jest zwiększona podatność na infekcje wirusowe (choroby autoimmunologiczne, alergie, cukrzyca, choroby układu krążenia oraz zaburzenia centralnego układu nerwowego). Posiadacze grupy krwi B mogą jeść niemalże wszystko (z wyjątkiem kurczaków i pomidorów), dlatego zalecany jadłospis powinien być jak najbardziej zróżnicowany. Jest to jedyna grupa w pełni tolerująca przetwory mleczne.

Produkty, które należy spożywać:

  • baranina, dziczyzna, jagnięcina, mięso z królika;
  • aloza, dorsz, flądra, łosoś, jesiotr, kawior, makrela, szczupak, morszczuk, pstrąg, sardynki i sola;
  • chude mleko, jogurty, kefir, mleko owcze, sery: feta, farmer, mozzarella, ricotta, owczy i wiejski;
  • olej z oliwek;
  • fasola: limejska, navy, nerkowata;
  • orkisz, otręby, owsianka, proso, ryż dmuchany;
  • chleb z: brązowego ryżu, esseński, Ezechiela, pieczywo chrupkie oraz wafle ryżowe;
  • mąka z owsa, mąka ryżowa;
  • bakłażan, botwina, brokuły, buraki, gorczyca, grzyby shiitake, kapusta, kalafior, marchew, pasternak, pietruszka, papryka, słodkie ziemniaki, pietruszka;
  • ananasy, banany, czarne winogrona, jeżyny, śliwki, papaja;
  • soki z: ananasa, winogron, papai, żurawiny oraz kapusty;
  • curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne;
  • zioła: liście malin, mięta pieprzowa, owoc dzikiej róży, szałwia, żeń-szeń;
  • zielona herbata.

Produkty, których należy unikać:

  • bekon, wieprzowina, szynka, gęsina oraz mięso z: kurczaka, kuropatwy i przepiórek, serca;
  • barakuda, bieługa, homary, ostrygi, krewetki, ośmiornica, raki, łosoś wędzony, małże, okoń, sardele, skrzydelniki, omułki, ślimaki, węgorze i żaby;
  • lody oraz sery: amerykański, blue i string;
  • oleje: z kukurydzy i orzeszków ziemnych, sezamowy, słonecznikowy, canola;
  • masło: sezamowe (tahini), słonecznikowe, orzechowe, orzechy: nerkowca i pistacjowe, nasiona pinii, mak, pestki dyni oraz słonecznika, sezam;
  • fasola: aduke, azuki, "czarne oczko", gabanzo i pinto, soczewica: amerykańska, czerwona oraz zielona;
  • gryka, jęczmień, pszenica, mąka: glutenowa, pszenna, jęczmienna, żytnia, durum oraz couscous, otręby pszenne, płatki kukurydziane;
  • bułki kukurydziane, chleb: z otrębów pszennych, wieloziarnisty, żytni, chrupki, a także obwarzanki;
  • dziki ryż, makaron z karczocha;
  • awokado, dynia, karczochy, rzodkiewka, kukurydza, oliwki, pomidory, tofu;
  • granaty, karambole, opuncje, orzechy kokosowe, rabarbar;
  • sok pomidorowy;
  • cynamon, pieprz, esencja migdałowa, skrobia kukurydziana, słód jęczmienny, syrop kukurydziany, tapioka, żelatyna;
  • zioła: aloes, chmiel, czerwona koniczyna, dziewanna, goryczka, kozieradka pospolita, lipa, korzennik lekarski, podbiał oraz tasznik pospolity;
  • woda gazowana, napoje gazowane, coca-cola, likiery destylowane;
  • ketchup.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: