Jak czyścić i konserwować różne typy grilla?

Gastrosfera  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Sezon na wielkie grillowanie w pełni. Grill znajdziemy prawie w każdym polskim ogródku, gdzie jest obowiązkowym elementem wyposażenia. Pieczenie na ruszcie stało się na przestrzeni lat formą rozrywki i relaksu, a jedzenie jednym z ulubionych. I tak jak grillowanie to sama przyjemność, to czyszczenie sprzętu nie należy już do tak lubianych czynności. Jednak, aby grill długo i właściwie spełniał swoje funkcje, a przygotowane na nim potrawy były smaczne, musimy o niego odpowiednio dbać. Podpowiadamy jak czyścić to urządzenie.

 

Bez względu na to, czy posiadamy tradycyjny grill węglowy, gazowy czy elektryczny – każdy z nich należy regularnie czyścić, po każdym użyciu. Nie tylko ze względów estetycznych, ale również zdrowotnych. Pamiętajmy jednak, że do typu urządzenia powinniśmy dopasować odpowiedni sposób konserwacji. 

 

Grill węglowy – czyszczenie i konserwacja

 Sprzęt najlepiej odświeżyć od razu po zakończonej imprezie. Po każdym pieczeniu należy starannie wyczyścić ruszt wypalając resztki jedzenia. Następnie, kiedy jest jeszcze ciepły, ale nie gorący, usuwamy pozostałe zanieczyszczenia za pomocą szczotki z włosiem ze stali nierdzewnej (doskonała zarówno do żeliwnego, jak i stalowego rusztu). – Do oczyszczenia rusztu doskonale sprawdzą się ściereczki na rolce (np. ściereczki Light & Soft marki Vileda) – bardzo poręczne i łatwe w użyciu. Dzięki niezwykle chłonne, dlatego bez problemu zbiorą tłuszcz – lepiej niż używany często do tego celu ręcznik papierowy. Pamiętajmy również o dokładnym wyczyszczeniu misy na węgiel (po opróżnieniu zbiornika z zimnym popiołem) i obudowy urządzenia z zewnątrz. Obudowę warto przemywać regularnie, zaraz po wychłodzeniu, za pomocą zwykłej wody i zmywaka. Warto wybrać taki, który nie porysuje powierzchni, np. zmywak Pur Active z mocną, poliuretanową warstwą ścierną, która poradzi sobie nawet z największymi zabrudzeniami. Nie należy używać silnych środków, gdyż mogą uszkodzić lakierowaną powłokę grilla. Aby grill nie rdzewiał, po zakończeniu pracy wszystkie elementy obudowy i misy grilla trzeba dokładnie osuszyć ściereczkami z wiskozy – radzi Piotr Piecha, ekspert marki Vileda.  

 

 Sposób na grill gazowy

Zanim rozpoczniemy czyszczenie tego typu grilla koniecznie odłączmy zasilanie z gazem. Następnym krokiem jest rozłożenie go na części i umycie poszczególnych elementów. Tak jak w przypadku grilla węglowego, również w gazowym najważniejsze jest staranne oczyszczenie rusztu. Resztki jedzenia zdrapujemy, wciągamy odkurzaczem, a drucianą szczotką usuwamy najcięższe zabrudzenia. Pod palnikami umiejscowiona jest specjalna taca, ociekacz przez który do aluminiowej tacki spływa nadmiar soków i tłuszcz z grillowanych potraw. Tacę należy wysunąć i przemyć, ponieważ zalegający na niej tłuszcz może się zapalić. Jeśli grillowaliśmy już kilka razy przemyjmy też szyny aromatyzujące, osłaniające palniki w grillach gazowych. Pamiętajmy również o wyczyszczeniu elementów doprowadzających gaz. Następnie wszystkie części musimy zmontować w całość, uruchomić i wysuszyć. Aby grill służył nam długo i działał bez zarzutu raz do roku wskazane jest zaimpregnowanie rusztu olejem w sprayu. Jeśli chodzi o przechowywanie sprzętu to koniecznie zabezpieczmy butlę z gazem – musi być szczelnie zakręcona i umieszczona w bezpiecznym, chłodnym i zacienionym pomieszczeniu w stabilnej pozycji.

 Grill elektryczny – regularne mycie

Wśród wielu posiadaczy tego urządzenia panuje błędne przekonanie, że skoro na grillu elektrycznym piecze się bez użycia tłuszczu, a teflon to warstwa, do której nie przywiera jedzenie, nie ma potrzeby czyścić go regularnie. Nic bardziej mylnego – po każdym grillowaniu na płycie pozostaje niewidoczna warstwa tłuszczu lub resztki jedzenia. A każde następne użycie będzie powodować podgrzanie i spalanie pozostałości, które będą wpływać na jakość i smak przyrządzanej potrawy. – Wybierając środki czyszczące i akcesoria do mycia płyty grilla musimy zwrócić uwagę, aby dobierać takie, które nie porysują teflonowej powierzchni i będą adekwatne do stopnia zabrudzenia płyty. Niewielkie zabrudzenia z płyty usuniemy miękką, zwilżoną wiskozową szmatką. Jeśli natomiast powierzchnia jest przypalona i mocno zatłuszczona użyjmy zmywaka, który nie rysuje delikatnych teflonowych powierzchni, np. Pur Active (posiada certyfikat DuPont). Można też wspomóc się specjalnym preparatem, który pomoże usunąć tłuste zabrudzenia – wyjaśnia Piotr Piecha.

 

Nie zapominajmy, że równie istotne jest prawidłowe przechowywanie grilla po zakończonym sezonie. Czyste urządzenie należy umieścić w suchym pomieszczeniu, gdzie bezpiecznie poczeka na następny rok.

 

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady