Andrzejkowe przekąski na ostatnią chwilę

Gastrosfera  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Andrzejki – wieczór wróżb i hucznych zabaw. Noc, w którą możemy dowiedzieć się kto będzie naszym partnerem na całe życie oraz ile szczęścia czeka na nas w nadchodzącym nowym roku. Ta magiczna noc to świetny pretekst do spotkań z przyjaciółmi, a skoro spotkania, to obowiązkowo musimy zorganizować odpowiednie przekąski. A skoro przekąski, to tylko finger food! 

Nazwa finger food nawiązuje do sposobu jedzenia - bez użycia sztućców. Co ciekawe, w krajach azjatyckich, tego typu potrawy są podawane również jako dania główne. W Europie przyjęło się, że finger food to po prostu przekąski jadane podczas przyjęć.

Najbardziej popularnymi przekąskami na domowej imprezie są koreczki przyrządzone z kabanosów, żółtego sera i warzyw. Często dodajemy również tradycyjne krakersy. Nie mając czasu na przygotowanie wyszukanych potraw na andrzejkową zabawę, stawiamy na chipsy czy słodkości. Mając jedynie kilka minut można przygotować naprawdę pyszne i piękne przekąski, które zachwycą gości. Oto nasza propozycja!

Łódeczki salami z czarnymi oliwkami

Składniki:

  • Salami w pomidorach ZM Pekpol
  • Kilka łyżek twarogu
  • Ząbek czosnku
  • Kilka gałązek szczypioru
  • Kilka czarnych oliwek
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Twaróg doprawiamy solą i pieprzem. Obieramy ząbek czosnku i bardzo drobno kroimy, dodajemy do twarogu. Wszystko mieszamy. Na cienki plaster salami nakładamy łyżeczkę twarogu, dodajemy czarną oliwkę i dekorujemy szczypiorem. Składamy plaster salami na pół. Do uzyskania lepszej kompozycji smakowej całość możemy udekorować pomidorem koktajlowym i podać z marynowanymi szparagami i serem pleśniowym.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: