Idealny na święta barszcz babci Aurelii!

mniam  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Wyśmienity, klarowny barszcz świąteczny, który podbije podniebienia domowników i gości! Poznaj wyjątkowy przepis na aromatyczny barszcz serwowany z uszkami z kapustą i grzybami. 

Barszcz czerwony z uszkami to jedna z tradycyjnych potraw serwowanych podczas Wigilii. Zgodnie z tradycją na świątecznym stole powinno znaleźć się 12 potraw - zazwyczaj goszczą tam klasyczne dania typu barszcz lub zupa grzybowa. Zależnie od regionu serwuje się uszka z kapustą i grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, karpia, kutię, kluski z makiem i wiele innych potraw. Przygotowanie tylu dań to mnóstwo pracy, umiejętności i wiele długich godzin spędzonych w kuchni.  Dlatego warto w niektórych przypadkach sięgnąć po sprawdzone gotowe rozwiązania, które nieco pomogą w tym ogromie pracy i pozwolą zaoszczędzić sporo czasu. 

Poniżej przepis na wyśmienity klarowny barszcz o wyjątkowym aromacie i pięknym kolorze. Barszcz przygotowuje się dość łatwo i stosunkowo szybko, a w ramach wspomnianej pomocy kulinarnej można użyć do niego sprawdzonych gotowych uszek, kupionych w sklepie. Co ważne, wybierając gotowe uszka trzeba stawiać na produkty wypróbowane i godne zaufania i koniecznie zwracać uwagę na ich skład i zawartość wypełnienia. 

W przepisie wykorzystano uszka z grzybami Jawo. Smakują jak domowe i są doskonałym dopełnieniem wyjątkowego świątecznego barszczu. Nie zawierają konserwantów i dodatków chemicznych, mają prosty skład i są wyjątkowo bogato wypełnione pysznym  farszem z kapusty kiszonej i grzybów leśnych. 

Porcja na  5-6 os. 

Składniki:

  • 5l wody
  • Garść suszonych grzybów
  • 4 buraki średniej wielkości, 2 małe do wywaru
  • 2 ząbki czosnku
  • Porcja włoszczyzny (marchewka, pietruszka, cebula, por)
  • Sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Uszka z kapustą i grzybami Jawo

Przygotowanie:
4 duże buraki umyj, wyszoruj szczoteczką i gotuj ok. 45 min. Następnie wyjmij z garnka, ostudź, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Marchewkę, pietruszkę, cebulę, por i 2 małe buraki obierz, buraki pokrój w grube talarki. Obrane jarzyny razem z burakami pokrojonymi w talarki i suszonymi grzybami wrzuć do garnka z ok. 5 l. wody i gotuj na wolnym ogniu. Po ok. 30 min. do gotującego się jarzynowego wywaru dodaj utarte buraki. Dopraw solą, pieprzem i dodaj sok  z cytryny. Nie przykrywaj garnka pokrywką, dzięki temu barszcz nie straci klarownego czerwonego koloru. Gotuj na małym ogniu przez następne 20 min. Następnie zestaw zupę z ognia na ok. pół godziny. Teraz wszystkie smaki się wyklarują. Po tym czasie przecedź barszcz do innego garnka. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku i dopraw ponownie do smaku sokiem z cytryny. Przed podaniem - podgrzej uważając, by się nie zagotował, bo wówczas straci piękny kolor. Uszka ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Smacznego!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady