Jak zrobić barszcz czerwony wigilijny?
teresa | | 0 | Ocena: (głosy: 1)
Składniki: 2 kg buraków, 2 marchewki, pietruszka, mały kawałek selera, cebula, 3 grzybki suszone, 1 listek laurowy, 5 ziarnek pieprzu, 1 ziele angielskie, ok. 3 litrów wody,ok. 1,5 łyżki soli, 1 łyżka cukru, łyżeczka masła, sok z jednej dużej cytryny. Zalać włoszczyznę wodą, wstawić i gotować ok. pół godziny. Buraki umyć i obrać, pokroić w paski lub w plastry i dodać do gotującej włoszczyzny. Dodać grzybki, listek, pieprz, ziele, masło, sól. Gotować ok. 1 godz. Pod koniec dodać 1 łyżkę cukru. Po zestawieniu z ognia wycisnąć sok z cytryny i dodać do barszczu.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam