Jak zrobić barszcz czerwony wigilijny?

teresa  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 1)

Składniki: 2 kg buraków, 2 marchewki, pietruszka, mały kawałek selera, cebula, 3 grzybki suszone, 1 listek laurowy, 5 ziarnek pieprzu, 1 ziele angielskie, ok. 3 litrów wody,ok. 1,5 łyżki soli, 1 łyżka cukru, łyżeczka masła, sok z jednej dużej cytryny. Zalać włoszczyznę wodą, wstawić i gotować ok. pół godziny. Buraki umyć i obrać, pokroić w paski lub w plastry i dodać do gotującej włoszczyzny. Dodać grzybki, listek, pieprz, ziele, masło, sól. Gotować ok. 1 godz. Pod koniec dodać 1 łyżkę cukru. Po zestawieniu z ognia wycisnąć sok z cytryny i dodać do barszczu.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady