Imbir - właściwości
Imbir posiada wiele właściwości korzystnych dla zdrowia i może stanowić źródło dodatkowej energii, zastępując kawę czy napoje energetyczne. Przeczytaj dlaczego warto częściej spożywać imbir.
Imbir można spożywać na wiele sposobów - to pyszna przyprawa do dań, ciastek i deserów, można go także dodać w surowej postaci do herbaty i innych napojów. Dostępny jest zarówno na surowo, w postaci marynowanej oraz jako przyprawa. Oprócz oryginalnego smaku, imbir ma do zaoferowania także wiele innych korzyści.
Zmniejsza stan zapalny
Imbir ma właściwości przeciwzapalne, które pomogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca oraz raka. Pomaga także w bólach stawów oraz w objawach artretyzmu.
Zwiększa odporność organizmu
Imbir wspiera walkę organizmu z infekcjami bakteryjnym i jest wykorzystywany jako naturalny antybiotyk już przez tysiące lat. W przeciwieństwie do antybiotyków nie ma skutków ubocznych. Imbir pomaga także w walce z infekacjmi wirusowymi - udowodniono, że istotnie pomaga w zwalczaniu wirusa RSV, który powoduje wiele infekcji dróg oddechowych i przeziębienie.
Zawarte w imbirze substancje, w tym liczne antyoksydanty, wzmacniają system odpornościowy organizmu i poprawiają stan naszego zdrowia.
Reguluje poziom cukru we krwi
Regularne spożywanie imbiru wykazało pozytywny wpływ na poziom cukru we krwi, co może znacznie pomóc osobom z cukrzycą.
Imbir na bóle menstruacyjne
Miesiączki potrafią być bolesne i wiele kobiet ratuje się w tym czasie środkami przeciwbólowymi. Substance zawarte w imbirze mogą również pomóc. Badania wykazały, że zażywanie imbiru w trakcie miesiączki może być tak samo skuteczne jak przeciwbólowe leki bez recepty.
Imbir energetyzuje
Imbir działa także jako środek pobudzający i może zastępować kawę. Spożywanie imbiru może pomóc w walce ze zmęczeniem oraz poprawić pamięć i koncentrancję.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam