Jak zachować świeżość cebuli i czosnku

Poradopedia.pl  |   |  + 1  |  Ocena: (głosy: 0)

Jak przechowywać czosnek i cebulę, aby jak najdłużej były smaczne i nadawały się do jedzenia.

Cebula i czosnek

Dzięki właściwemu przechowywaniu cebula i czosnek mogą zachować wszelkie walory spożywcze i doskonale wyglądać nawet przez parę miesięcy. W normalnych warunkach, nawet przechowywane w lodówce, cebula i czosnek nie przetrwają zbyt długo: cebula zazwyczaj po prostu gnije, a czosnek zaczyna wypuszczać zielone kiełki.

Najlepsze rozwiązanie jakie udało nam się znaleźć w serwisie yummylife.com jest banalnie proste, wszystko co potrzebujesz to:

  • świeże warzywa nie noszące żadnych śladów zepsucia,
  • torebka z brązowego papieru, która pomieści warzywa,
  • spinacz do papieru,
  • coś do pisania,
  • dziurkacz albo coś innego, czym łatwo przedziurawisz torbę.

Przygotowanie

  1. Przygotuj sobie oddzielne torebki na poszczególne warzywa: cebulę, czerowną cebulę, szalotki, czosnek i inne.
  2. Zrób kilkanaście otworów w papierowej torebce, aby zapewnić dopływ powietrza.
  3. Wrzuć do środka warzywa i zamknij torebkę składając otwór torebki parę razy i zapinając na koniec spinaczem, aby torebka nie rozwinęła się.
  4. Napisz na górze torebki co włożyłeś do środka, żebyś nie musiał otwierać każdej torebki szukając konkretnego warzywa.

Przechowywanie

Tak przygotowane torebki schowaj w ciemnym i chłodnym miejscu, ale nie w lodówce - niska temperatura nie będzie dla nich zbyt dobra: w ten sposób cebula robi się miękka, a jedzenie przechowywane razem z nią nasiąka jej aromatem. Dobrym miejscem może być szuflada w kuchni lub skrzynka w piwnicy.

Pamiętaj, aby torebki nie były zbyt ciasno ułożone - zapewnij właściwą cyrkulację powietrza przez otwory w torebkach.

Pamiętaj, aby nigdy nie przechowywać cebuli i czosnku w plastikowej torebce albo w sąsiedztwie ziemniaków, ponieważ w ich towarzystwie zepsują się bardzo szybko.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1