Jak zachować świeżość cebuli i czosnku
Jak przechowywać czosnek i cebulę, aby jak najdłużej były smaczne i nadawały się do jedzenia.
Dzięki właściwemu przechowywaniu cebula i czosnek mogą zachować wszelkie walory spożywcze i doskonale wyglądać nawet przez parę miesięcy. W normalnych warunkach, nawet przechowywane w lodówce, cebula i czosnek nie przetrwają zbyt długo: cebula zazwyczaj po prostu gnije, a czosnek zaczyna wypuszczać zielone kiełki.
Najlepsze rozwiązanie jakie udało nam się znaleźć w serwisie yummylife.com jest banalnie proste, wszystko co potrzebujesz to:
- świeże warzywa nie noszące żadnych śladów zepsucia,
- torebka z brązowego papieru, która pomieści warzywa,
- spinacz do papieru,
- coś do pisania,
- dziurkacz albo coś innego, czym łatwo przedziurawisz torbę.
Przygotowanie
- Przygotuj sobie oddzielne torebki na poszczególne warzywa: cebulę, czerowną cebulę, szalotki, czosnek i inne.
- Zrób kilkanaście otworów w papierowej torebce, aby zapewnić dopływ powietrza.
- Wrzuć do środka warzywa i zamknij torebkę składając otwór torebki parę razy i zapinając na koniec spinaczem, aby torebka nie rozwinęła się.
- Napisz na górze torebki co włożyłeś do środka, żebyś nie musiał otwierać każdej torebki szukając konkretnego warzywa.
Przechowywanie
Tak przygotowane torebki schowaj w ciemnym i chłodnym miejscu, ale nie w lodówce - niska temperatura nie będzie dla nich zbyt dobra: w ten sposób cebula robi się miękka, a jedzenie przechowywane razem z nią nasiąka jej aromatem. Dobrym miejscem może być szuflada w kuchni lub skrzynka w piwnicy.
Pamiętaj, aby torebki nie były zbyt ciasno ułożone - zapewnij właściwą cyrkulację powietrza przez otwory w torebkach.
Pamiętaj, aby nigdy nie przechowywać cebuli i czosnku w plastikowej torebce albo w sąsiedztwie ziemniaków, ponieważ w ich towarzystwie zepsują się bardzo szybko.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam