Jak zrobić karmel

Poradopedia.pl  |   |  + 1  |  Ocena: (głosy: 1)

Karmel to sama słodycz, która stanowi podstawowy składnik wielu smakołyków. Zrób karmel samemu w domu i przygotuj przepyszny deser!

Karmel to cukier poddany procesowi karmelizacji (inaczej zwany cukrem palonym) - ma brązowy kolor i po ostygnięciu twardnieje do szklistej postaci.

Karmel stosowany jest w cukierkach, sosach, ciastach i wielu innych pysznych deserach. Próbowałeś kiedyś jabłek zanurzonych w karmelu? Pycha!

Sposób przygotowania karmelu

Do przygotowania karmelu będziesz potrzebować:

  • szklankę cukru
  • wodę w ilości połowy ilości cukru
  • rondelek

Przed rozpoczęciem powinieneś także podjąć odpowiednie środki ostrożności, ponieważ podczas przygotowania karmelu bardzo łatwo się poparzyć! Gotujący się cukier może pryskać poza rondelek, tak więc zabezpiecz swoje oczy i ręce: wskazane długie rękawy, zabezpieczające rękawice (do piekarnika), gogle na oczy nie zaszkodzą.

Wsypujemy cukier do rondelka, wlewamy wodę i wstawiamy na słaby / średni ogień. Nie zostawiaj rondelka w trakcie przygotowania, ponieważ cukier bardzo łatwo przypalić.

Po pewnym czasie cukier powinien zacząć się topić i karmelizować. Aby cały proces przebiegał równomiernie i bez powstawania grudek postaraj się lekko zamieszać zawartością rondelka potrząsając nim ostrożnie (nie używając łyżki) - zrób to, kiedy już cały cukier się rozpuści.

Karmel jest gotowy, kiedy cały cukier się rozpuści i uzyska jednolity złocisto-brązowy kolor, zdejmujemy go z ognia tuż po tym kiedy zacznie mocno parować. Pozwól mu chwilkę ostygnąć, zanim zaczniesz polewać nim owoce lub inne pyszności.

Tak otrzymany karmel możesz wykorzystać do stworzenia pysznego kremu, polania owoców, wykonania słodkich zdobień czy też do stworzenia innego pysznego deseru. Jeżeli nie chcesz, by zaraz stwardniał możesz dodać do niego odrobinę masła (ok. łyzkę masła na szklankę cukru), odrobinę soku z cytryny lub śmietanę.

Ważne: jak najszybciej umyj rondelek, a przynajmniej porządnie przepłucz go wodą. Jak karmel zastygnie na szkło, to mycie będzie dosyć ciężkie.Jeżeli już tak Ci się przytrafi, to nalej trochę wody i podgrzej na ogniu.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1
lula78 | 2013-03-06 12:28
mniam, mniam :-)