Jak zrobić kawę latte macchiato
Poradopedia.pl | |
1 | Ocena:
(głosy: 0)


Latte macchiato pomimo swojej popularności często mylone jest ze zwykłą latte. Poznaj różnice i naucz się przyrządzać pyszną kawę latte macchiato!
Kawa latte macchiato to kawa robiona poprzez delikatne wlanie gorącego espresso do spienionego mleka - w ten sposób przyrządzona kawa posiada charakterystyczne trzy warstwy: na samym dole jest gorące mleko, następnie kawa, a na górze spienione mleko. Dodając syropy smakowe można uzyskać dodatkowe warstwy.
Latte macchiato często mylone jest z kawą latte, którą robi się poprzez wlanie gorącego lekko spienionego mleka do espresso - drobna różnica, ale efekt zgoła inny.
Jak przyrządzić kawę latte macchiato
Co potrzebujesz:
- ekspres ciśnieniowy do espresso z dyszą do spieniania mleka,
- metalowy rondelek do spieniania mleka,
- mały dzbanuszek,
- szklankę o pojemności ok. 250ml,
- długą łyżkę.
Składniki:
- kawa espresso,
- 200ml mleka pełnotłustego (3,2%) - chłodne, najlepiej prosto z lodówki,
- opcjonalnie: cynamon, wiórki czekolady i inne przyprawy wg uznania,
- opcjonalnie: syrop wg uznania.
Przygotowanie:
- Jeżeli lubisz kawę z syropem smakowym, to zacznij od nalania odrobiny syropu na dno szklanki.
- Nalej do rondelka 200ml mleka i spień je dyszą ekspresu. Jeżeli masz problemy ze spienianiem mleka przeczytaj jak spieniać mleko za pomocą dyszy ekspresu
- Spienione mleko wlej do szlanki, zostawiając przynajmniej 1/5 pojemności szklanki i odrobinę spienionego mleka; odczekaj moment, aż mleko odrobinę opadnie.
- Zrób espresso do małego dzbanuszka lub ewentualnie do przepłukanego rondelka po mleku.
- Powoli wlej espresso do szklanki ze spienionym mlekiem nalewając po ściance szklanki.
- Resztą spienionego mleka udekoruj kawę i posyp czekoladą, cynamonem lub innymi ulubionymi przyprawami.
- Podawaj szklankę wraz ze spodkiem i długą łyżeczką.
Smacznego!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam