Jak zrobić lukier

Poradopedia.pl  |   |  + 1  |  Ocena: (głosy: 1)

W sklepach możemy znaleźć saszetkę gotowego lukru, który po podgrzaniu jest już gotowy. Jednak taki lukier to zdecydowanie nie to samo, co wyrób własny - domowy.

Pączki z lukremLukier używamy do polewania ciast, babek, pierników i różnych słodkich przysmaków. Najczęściej jednak służy do polewania pączków.

W sklepach możemy znaleźć saszetkę gotowego lukru, który po podgrzaniu jest już gotowy. Jednak taki lukier to zdecydowanie nie to samo, co wyrób własny - domowy.

By zrobić lukier w domu nie potrzeba zbyt wiele. Przede wszystkim potrzebny jest cukier, najlepiej cukier puder. Jego ilość zależy od tego ile lukru pragniemy uzyskać. Na szklankę cukru używamy od 2 do 3 łyżek wody lub świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

Należy wymieszać cukier z wodą lub z sokiem z cytryny. Robimy to szybko i energicznie. Jeśli lukier wydaje nam się zbyt rzadki powinniśmy dodać cukier a gdy zbyt gęsty dodać wodę.

Przygotowanie lukru jest proste, szybkie i tanie, więc, po co kupować gotowy, który nie jest na pewno tak naturalny jak nasz.

Lukier biały można barwić sokiem z wiśni lub rozpuszczoną czekoladą. Możemy również otrzymać wszystkie kolory poprzez dodanie różnych barwników, które dostępne są w sklepie w każdy odcieniu.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1
~Anna | 2014-01-11 22:51
Najlepszy jest z dodatkiem mleka.Ma wtedy piękny,biały kolor