Jak zrobić płonące lody?

Poradopedia.pl  |   |  + 1  |  Ocena: (głosy: 0)

Płonące lody to bardzo wykwintny deser, podawany w najlepszych restauracjach. Poniżej przedstawiamy dwa sprawdzone przepisy.

Przepis I

Składniki:

  • lody waniliowe z laską wanilii;
  • lody orzechowe z kawałkami orzechów;
  • 2 banany;
  • brzoskwinie w puszce;
  • ananas w puszce;
  • kostka cukru;
  • spirytus.

Sposób przygotowania:

  1. Banany obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
  2. Brzoskwinie i ananasy kroimy w dużą kostkę.
  3. Na spodzie pucharków układamy lody waniliowe, a na nie orzechowe. Dekorujemy owocami.
  4. Na owocach kładziemy kostkę cukru i polewamy ją spirytusem, aby nasiąkła.
  5. Tuż przed podaniem na stół, podpalamy cukier.

Przepis II

Składniki:

  • 1/2 l lodów;
  • 1/4 l rumu;
  • 4 owoce kiwi;
  • 4 mandarynki;
  • 150 g winogron;
  • 4 łyżki białego wina;
  • 2 łyżki miodu;
  • kostka cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w plasterki; mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki; winogrona przecinamy na pół i usuwamy pestki.
  2. W misce mieszamy wszystkie owoce z miodem i winem.
  3. Na godzinę przed podaniem, kroimy lody w plastry, wkładamy do miseczki i wstawiamy ponownie do zamrażalnika.
  4. Tuż przed podaniem, do lodów dodajemy owoce i zagrzewamy je nad płomieniem. W pucharku układamy kostkę cukru, polewamy ją rumem i podpalamy.

Płonące lody podajemy w półmroku - wspaniały efekt gwarantowany.

SMACZNEGO!!!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1