Jak zrobić przekąskę idealną na upalny dzień?

Sfera  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 1)

Wysokie temperatury sprawiają, że nie mamy ochoty na spędzanie długich godzin w kuchni. Dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie apetycznej i lekkiej przekąski. Podana na zimno szynka w galarecie z dodatkiem sosu z musztardy francuskiej i kaparów, będzie orzeźwiającą przegryzką w letni, upalny dzień.

Podczas upałów zwykle mamy mniejszy apetyt. Dlatego zamiast dwudaniowych dań czy tłustych potraw preferujemy przekąski i potrawy na zimno, nie zawierające zbyt dużej ilości kalorii. – Jako przekąska idealna będzie, podana na zimno Szynka w galarecie ZM Pekpol. Ten lekki i soczysty specjał powstał z  pełnowartościowego mięsa, wzbogaconego kompozycją pysznych warzyw. Chrupiące ogóreczki, krucha marchewka, złocista kukurydza oraz soczyste pieczarki zatopione w delikatnej galarecie świetnie smakują w towarzystwie sosu z musztardy francuskiej i kaparów – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

 

Przepis na „Szynkę w galarecie” ZM Pekpol z sosem z musztardy francuskiej i kaparów poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy:

 

Składniki:

 

- Szynka w galarecie ZM Pekpol

 

- 3 łyżki musztardy francuskiej

 

- 2 łyżki kaparów z zalewy

 

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego

 

- 3 łyżki majonezu

 

- garść pokrojonej natki pietruszki

 

- 1 łyżka cukru

 

- pieprz czarny do smaku

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

Polecane strony

ZM Pekpol

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: