Przekąska idealna na jesienne popołudnie? Parówki panierowane z sosem

Sfera  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 1)

Chłodne i deszczowe popołudnia nie nastrajają optymistycznie do wyjść i spotkań poza domem. Pokuśmy się więc o przygotowanie towarzyskiego spotkania u siebie. Podczas niego świetnie sprawdzą się parówki panierowane z sosem wiosennym. Zaserwowanie popularnych „Paryżanek” w oryginalnej formie okaże się prawdziwym kulinarnym sukcesem.

Przepis na „Paryżanki” panierowane z sosem wiosennym poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy:

Składniki:

  • parówki „Paryżanki” ZM Pekpol (opakowanie)
  • ser żółty (3 plasterki)
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej

Wykonanie:

Każdą parówkę owinąć w plaster sera żółtego, a następnie panierować w mące, jajku, bułce tartej i jeszcze raz w jajku i bułce. Usmażyć na głębokim oleju, na złoty kolor. Podawać z sosem wiosennym.

Sos wiosenny

Składniki:

  • słodka śmietanka 18% (250ml)
  • koperek (½ pęczka)
  • natka pietruszki (½ pęczka)
  • szczypior (½ pęczka)
  • sól i pieprz do smaku

Wszystkie zioła: koperek, natka pietruszki i szczypior posiekać, połączyć ze sobą w garnku ze śmietanką. Podgrzać doprowadzając do wrzenia w trakcie często mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: