Mussaka - grecka zapiekanka z bakłażanami

utis4  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 3)

Przygotowanie: 120 min. Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 4 bakłażany 
  • 130 ml oliwy z oliwek
  • 500 g mielonego mięsa
  • 500 ml mleka
  • 150 g mąki
  • 2 cebule 
  • 3 pomidory 
  • 100 g masła
  • oliwa, pieprz, sól
Przygotowanie:
  1. Pokroić bakłażany w plastry i wstawić na godzinę do osolonej wody. Następnie osuszyć i wraz z pokrojonymi w plasterki pomidorami usmażyć na oliwie. Pokroić drobniutko cebule i usmażyć z mięsem na patelni doprawiając solą i pieprzem.
  2. Przygotowanie sosu: roztopić w garnku masło i dodać mąkę cały czas mieszając, powoli dodawać mleka, następnie dodać żółtka i cały czas mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Nastepnie wsypać starty ser. Sos przyprawić solą.
  3. Na dno brytfanny ułożyć bakłażany i przykryć je mięsem. Na górę wlać przygotowany sos. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 40-50 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok. 20 minut, następnie podajemy posypaną natką pietruszki z sosem do spaghetti i sałatką grecką choriatiki.
Życzę smacznego!

 

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady