Przekąski na karnawałowe party

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

W karnawale liczy się przede wszystkim dobra zabawa. Na imprezie nie powinno jednak zabraknąć choćby malutkich kanapeczek do przekąszenia. My proponujemy kilka szybkich dań, które uświetnią karnawałowe party.

Koreczki śledziowe

Składniki:

  • 4 filety śledziowe;
  • 8 suszonych śliwek;
  • 2 łyżki majonezu;
  • cytryna;
  • por.

Sposób przygotowania:

Filety mocz w wodzie przez ok. 2 godziny. Śliwki również namocz, następnie osusz i skrop sokiem z połowy cytryny. Śledziki pokrój wzdłuż, a wewnętrzną ich część posmaruj majonezem. Śliwki owiń paskami filetów i zepnij wykałaczką. Koreczki ułóż na półmisku i udekoruj krążkami pora, cytryną oraz majonezem.

Koreczki z Camembert i winogronami

Składniki:

  • 100 g sera Camembert;
  • 100 g czarnych winogron;
  • pomarańcza.

Sposób przygotowania:

Winogrona umyj, pokrój na połówki i oczyść z pestek. Ser pokrój na małe kostki. Na wykałaczki nabij kolejno: połówkę winogrona, ser i ponownie winogrono. Przygotowane w ten sposób koreczki nabij na pomarańczę lub inny twardy owoc.

Wrapy z cienkich omletów

Składniki:

  • 4 jajka;
  • 4 łyżki zimnej wody;
  • 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku + 1 łyżka ulubionych ziół;
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

Do miski wbij jajka; dodaj wodę, sól i pieprz oraz szczypiorek i zioła - wszystko zmiksuj. Na małym ogniu rozgrzej patelnię i smaż cienkie omlety. Następnie układaj na nich nadzienie i zawijaj jak krokiety. Gotowe wrapy pokrój na pół i podaj.

Paluszki francuskie z szynką

Składniki:

  • 50 g żółtego sera;
  • płat ciasta francuskiego;
  • szynka szwarcwaldzka;
  • słodka czerwona papryka.

Sposób przygotowania:

Rozwiń ciasto i ułóż na nim plastry szynki. Następnie zetrzyj na drobnych oczkach ser. Całość przypraw słodką papryką. Ciasto pokrój na 1,5 cm plasterki i zwiń tak, aby powstała spiralka. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posyp pozostałym serem oraz papryką. Paluszki piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C przez ok. 16-17 minut. Upieczone, wyjmij z piekarnika i przestudź.

Do paluszków możesz przygotować pyszny dip lub sos.

Dip czosnkowy:

  • 150 ml gęstego jogurtu;
  • 2 łyżki majonezu;
  • 2 roztarte ząbki czosnku;
  • łyżka soku z cytryny;
  • łyżka suszonego oregano;
  • sól i pieprz.

Jogurt, majonez i czosnek zmiksuj; dodaj sok z cytryny, oregano i przyprawy. Odstaw do schłodzenia.

Sos pomidorowy:

  • 150 ml gęstego jogurtu;
  • 3 łyżki majonezu;
  • 2 pomidory;
  • sól i pieprz.

Pomidory obierz ze skóry i zmiksuj (aby nadać gęstości, usuń nasiona). Dodaj do nich jogurt, majonez i przyprawy - wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw do schłodzenia.

Sałatka makaronowa

Składniki:

  • 750 g makaronu;
  • 625 g mozzarelli;
  • 150 g suszonych pomidorów;
  • 150 g czarnych oliwek;
  • 5 ząbków czosnku;
  • 20 łyżek oliwy z oliwek;
  • łyżka octu balsamicznego;
  • kilka liści bazylii;
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Makaron przygotuj zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę, połącz go z oliwą oraz octem. Ser i pomidory pokrój w kostkę, a oliwki w cienkie krążki. Posiekaj bazylię. Wszystkie składniki wymieszaj z makaronem i polej dressingiem do sałatek.

Chrupiące faworki na deser

Składniki:

  • 6 jajek (2 całe + 4 żółtka);
  • 200 g mąki pszennej;
  • 30 g cukru;
  • 35 g miękkiego masła;
  • 7 ml mleka;
  • 25 ml spirytusu;
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej przez sito do miski; dodaj cukier i jajka - wymieszaj łyżką, aż do połączenia się składników. Następnie dodaj masło, mleko i alkohol. Wyrób ciasto i odstaw na ok. 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj je cienko i potnij na prostokąty o wymiarach 3x9 cm. W środku każdego placka zrób nacięcie i przeciągnij przez nie jeden z rogów. Faworki smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Gotowe ułóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie przełóż faworki na talerz i posyp cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: