Przepis na chłodnik wiosenny

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Chłodnik to zupa podawana na zimno, często na bazie jogurtu bądź kefiru w połączeniu z kiszonymi ogórkami lub botwinką. Jako dodatki można stosować jajka na twardo, rzodkiewkę, koperek i dymkę.

Składniki (na dwie porcje):

  • 400 ml naturalnego kefiru,
  • świeży ogórek,
  • pęczek rzodkiewki,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórka obieramy ze skóry, a następnie razem z rzodkiewkami ucieramy na jarzynowej tarce z dużymi otworami. Przekładamy na sito i pozostawiamy do odsączenia.
  2. Na talerzach rozkładamy pokrojone w cząstki jajka.
  3. Spieniony kefir łączymy z ogórkiem i rzodkiewkami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a na koniec dodajemy zieleninę. 
  4. Zalewamy jajka i od razu podajemy.

Chłodnik najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami polanymi zrumienionym masłem i posypanymi koperkiem.

SMACZNEGO!!!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: