Przepis na chrupiące gofry
Poradopedia.pl | |
0 | Ocena:
(głosy: 0)


Oto dwa przepisy na pyszne - lekkie i chrupiące gofry.
Przepis nr 1
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 szklanki mleka,
- 2 jajka (żółtka oddzielone od białek),
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Sposób wykonania:
- Rozgrzewamy gofrownicę;
- Wszystkie składniki (oprócz białek) miksujemy na gładką masę;
- Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem;
- Pieczemy w gofrownicy na rumiano przez ok. 2-3 minuty, po czym studzimy na kratce.
Przepis nr 2
Składniki:
- 4 jajka (żółtka oddzielone od białek),
- 3 szklanki mąki,
- 1,5 szklanki mleka,
- 2 łyżki masła,
- cukier waniliowy,
- pół szklanki cukru,
- odrobina wody.
Sposób wykonania:
- Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy masło i dalej ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę;
- Mleko, wodę i mąkę mieszamy dokładnie, dodajemy cukier waniliowy i utarte z masłem i cukrem żółtka;
- Ucieramy wszystko na jednolitą masę - ciasto powinno być dość gęste, ale płynne;
- Dodajemy białka i bardzo delikatnie mieszamy, aby masa była puszysta;
- Gofrownicę smarujemy tłuszczem i na rozgrzaną nalewamy ciasto - pieczemy na złoty kolor.
Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami. Najlepsze są z bitą śmietaną i owocami.
Uwaga! Upieczonych gofrów nie układamy jeden na drugim, bo zwilgotnieją i zrobią się miękkie.
SMACZNEGO!
TAGI:
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam