Przepis na dżem jabłkowo-marchwiowy
Poradopedia.pl | |
3 | Ocena:
(głosy: 0)


Jeśli lubisz jabłka i marchew, możesz te dwa składniki połączyć w jedną całość i przygotować z nich pyszny dżem. Oto przepis.
Składniki:
- 1 kg jabłek,
- 1 kg marchwi,
- 2 cytryny,
- ok. 40 dag cukru,
- goździki (opcjonalnie).
Sposób wykonania:
- Marchew myjemy, skrobiemy i kroimy na cienkie plastry. Następnie wrzucamy ją do dużego garnka, zasypujemy 15 dag cukru i zalewamy 1 szklanką wody. Gotujemy do momentu, aż marchew stanie się miękka, a woda wyparuje.
- Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na niewielkie kawałki.
- Obraną ze skóry cytrynę kroimy na małe cząstki, usuwamy pestki.
- Jabłka i cytrynę dodajemy do gotującej się marchwi, zasypujemy 10 dag cukru, wrzucamy kilka goździków i zalewamy odrobiną wody. Całość gotujemy na małym ogniu, aż jabłka zmiękną i rozpadną się na cząstki.
- Zdejmujemy garnek z ognia. Owocową masę lekko studzimy, a następnie miksujemy tak, by marchew połączyła się z jabłkami.
- Po zmiksowaniu składników, kontynuujemy gotowanie masy, dodając cukier lub wodę (w razie potrzeby).
- Kiedy dżem osiągnie odpowiednią gęstość, przekładamy go do wyparzonych słoików i dokładnie zamykamy.
- Zakręcone słoiki pasteryzujemy w sposób tradycyjny lub wstawiamy je do ciepłego piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia (zassania pokrywki).
SMACZNEGO!!!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam