Przepis na jabłecznik z bakaliami
Przepis na jabłecznik z bakaliami. Przepyszne i pachnące ciasto, dodatek bakalii nadaje jabłecznikowi niesamowitego aromatu i smaku. Znakomity deser do kawy czy herbaty.
Składniki
-
2 szklanki mąki krupczatki
-
¾ szklanki cukru pudru
-
⅔ kostki (16 dag) masła lub masła roślinnego
-
jajko
-
skórka otarta z całej cytryny
-
sok z całej cytryny
-
3 dorodne kwaskowe jabłka (antonówki)
-
½ szklanki posiekanych migdałów (wcześniej sparzonych i obranych łupinek)
-
½ szklanki rodzynek
-
2 łyżki cukru pudru
-
tłuszcz do wysmarowania formy
Sposób wykonania:
Rozdrobniony tłuszcz, cukier puder i mąkę rozcieramy w malakserze, dodajemy jajko, skórkę otartą z cytryny, wyrabiamy niezbyt ścisłe ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę lub nieco dłużej do lodówki. Jabłka obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych kroimy w cienkie plasterki, łączymy z cukrem pudrem, posiekanymi migdałami, rodzynkami i sokiem z cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce. Wychłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy jedną część ciasta, którym wykładamy spód przygotowanej średniej wielkości tortownicy w taki sposób, aby brzegi były podwinięte na 4-5 cm do góry. Na cieście układamy przygotowane jabłka, całość przykrywamy drugą, rozwałkowaną częścią. Brzegi ciasta lekko przyciskamy do boków i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-50 min lub nieco dłużej (czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta). Wyjmujemy, gdy wierzch jest równo zrumieniony, a boki lekko odstają od formy. Wychłodzone w formie ciasto przekładamy na paterę. Jabłecznik możemy oprószyć cukrem pudrem lub polać cytrynowym lukrem. Życzę smacznego!!!
Polecane strony
- Sklep z akcesoriami cukierniczymi
- Gorąco polecam lukier cukrowy i inne artykuły cukiernicze.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam