Jak zrobić ciasto zebrę?

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

"Zebra" zachwyca wyglądem i smakiem - jest lekka i puszysta. Poniżej znajduje się przepis na pyszne ciasto w paski.

Składniki:

  • 5 jajek (białka oddzielone od żółtek),
  • 3 szklanki + 2 czubate łyżki mąki pszennej,
  • szklanka drobnego cukru,
  • szklanka oleju słonecznikowego,
  • szklanka wody gazowanej lub fanty,
  • 2 czubate łyżki kakao,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • aromat do ciast: pomarańczowy, cytrynowy lub rumowy.

Sposób wykonania

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito.

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka i dalej ubijamy, do momentu połączenia się składników.

Mąkę, olej, wodę i aromat dodajemy do ciasta stopniowo i na zmianę. Po każdym dodaniu mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułką, aż składniki się połączą. Robimy to delikatnie, by piana nie siadła. 

Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 2 przesiane łyżki kakao, a do drugiej 2 przesiane łyżki mąki. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na środek formy nakładamy na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta, najlepiej chochelką.

"Zebrę" pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni C (przez pierwsze 20 minut możemy zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C). Po ostudzeniu ciasta, możemy je pokryć jasną lub ciemną polewą czekoladową.

SMACZNEGO!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: