Przepis na słodki orzechowy raj, czyli aromatyczne ciasteczka orzechowe z mąki arachidowej
mniam  |    |  
 0  |  Ocena: 
 (głosy: 0)
						
			
 0  |  Ocena: 
 (głosy: 0)
Przepis na wyjątkowo aromatyczne ciasteczka podbijające podniebienia swym wspaniałym orzechowym smakiem. Powstają z wartościowej mąki z orzechów arachidowych i nie zawierają żadnego dodatku mąki pszennej. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, pieką się zaledwie 10 minut, a do tego są naturalnie bezglutenowe, więc doskonale sprawdzą się jako codzienna słodka przekąska. Przełożone dowolnym kremem lub masłem orzechowym prezentują się efektownie, więc idealnie pasują na poczęstunek dla gości.
Składniki:
- 10 łyżek mąki arachidowej Ol'Vita
 - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 - 2 łyżki masła
 - 2 łyżki miodu
 - 2 jajka
 - Garść dowolnych orzechów
 - szczypta soli
 
Przygotowanie
- Orzechy siekamy nożem
 - Mąkę, jajka, miód, masło,sól oraz sodę umieszczamy w misce
 - Całość miksujemy mikserem na masę o konsystencji plasteliny
 - Dodajemy posiekane orzechy całość mieszamy lub miksujemyna wolnych obrotach tylko do wymieszania składników
 - Formujemy małe kuleczki i spłaszczamy je ręką lub widelcem
 - Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut
 - Upieczone wykładamy na kratkę do studzenia
 - Można je przechowywać w pojemniczku do 1 tygodnia
 
Wskazówka:
Ciasteczka można przełożyć dowolnym kremem lub masłem orzechowym tworząc z nich smakowite markizy.
Gotowe! Smacznego!
Więcej zdrowych inspiracji na olvita.pl
Polecane strony
- Olvita
 - Olvita
 
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

 Wykop









