Przepis na zupę krem z młodych warzyw

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Przedstawiamy przepis na zdrową, treściwą i smaczną zupę z młodych warzyw. To doskonała propozycja na obiad w upalne dni.

Składniki:

  • 1/2 pęczka szparagów,
  • 2 marchewki,
  • mały kalafior,
  • mały seler,
  • biała część pora,
  • 1/2 szklanki rozdrobnionej fasolki szparagowej,
  • 1/2 szklanki wyłuskanego zielonego groszku,
  • kilka obranych liści szpinaku,
  • 1/2 (12,5 dag) kostki masła,
  • 1 litr tłustego mleka,
  • 1 szklanka śmietany kremówki,
  • 2 surowe żółtka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól i biały pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczone i umyte warzywa rozdrabniamy, a następnie dusimy w połowie porcji masła, często mieszajac. Kiedy się zeszklą, podlewamy rosołem, przykrywamy i stawiamy na niewielkim ogniu. Dusimy do miękkości.
  2. Z pozostałego masła i mąki robimy zasmażkę tak, by mąka się zrumieniła i straciła smak surowizny. Gotową zasmażkę rozprowadzamy mlekiem i zagotowujemy uważając, aby nie powstały grudki.
  3. Miękkie warzywa rozbijamy w malakserze lub przecieramy przez sito, łączymy z zasmażką, doprawiamy do smaku i zagotowujemy.
  4. Po zestawieniu z ognia, dodajemy śmietanę lekko ubitą z żółtkiem.
  5. Gorącą zupą napełniamy kokilki i od razu podajemy. Możemy ją delikatnie posypać drobno posiekanym koperkiem.

SMACZNEGO!!!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady