Przepis na zupę krem z młodych warzyw
Poradopedia.pl  |    |  
 0  |  Ocena: 
 (głosy: 0)
						
			
 0  |  Ocena: 
 (głosy: 0)Przedstawiamy przepis na zdrową, treściwą i smaczną zupę z młodych warzyw. To doskonała propozycja na obiad w upalne dni.
Składniki:
- 1/2 pęczka szparagów,
 - 2 marchewki,
 - mały kalafior,
 - mały seler,
 - biała część pora,
 - 1/2 szklanki rozdrobnionej fasolki szparagowej,
 - 1/2 szklanki wyłuskanego zielonego groszku,
 - kilka obranych liści szpinaku,
 - 1/2 (12,5 dag) kostki masła,
 - 1 litr tłustego mleka,
 - 1 szklanka śmietany kremówki,
 - 2 surowe żółtka,
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
 - sól i biały pieprz.
 
Sposób przygotowania:
- Oczyszczone i umyte warzywa rozdrabniamy, a następnie dusimy w połowie porcji masła, często mieszajac. Kiedy się zeszklą, podlewamy rosołem, przykrywamy i stawiamy na niewielkim ogniu. Dusimy do miękkości.
 - Z pozostałego masła i mąki robimy zasmażkę tak, by mąka się zrumieniła i straciła smak surowizny. Gotową zasmażkę rozprowadzamy mlekiem i zagotowujemy uważając, aby nie powstały grudki.
 - Miękkie warzywa rozbijamy w malakserze lub przecieramy przez sito, łączymy z zasmażką, doprawiamy do smaku i zagotowujemy.
 - Po zestawieniu z ognia, dodajemy śmietanę lekko ubitą z żółtkiem.
 - Gorącą zupą napełniamy kokilki i od razu podajemy. Możemy ją delikatnie posypać drobno posiekanym koperkiem.
 
SMACZNEGO!!!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

 Wykop






