Przepisy na kompot
Poradopedia.pl | |
1 | Ocena:
(głosy: 0)


Schłodzony kompot ze świeżych owoców to idealny napój do obiadu w upalne dni. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów.
Zapoznaj się z wybranymi przez nas propozycjami:
5 przepisów na pyszny i zdrowy kompot ze świeżych owoców »
Smacznego!
Kompot z jabłek
Składniki:
- 1 kg soczystych jabłek,
- 5-10 łyżek cukru,
- łyżeczka cynamonu lub skórka starta z cytryny,
- kilka gałązek mięty lub kilka goździków.
Wykonanie:
- Jabłka obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Owoce pokrój w grubą kostkę.
- Wszystkie składniki (oprócz cynamonu) włóż do garnka, zalej wodą i doprowadź do wrzenia - cukru dodawaj w miarę potrzeb.
- Gotuj kompot przez ok. 10-15 minut, aż jabłka zmiękną.
- Dopraw cynamonem i gotuj jeszcze przez chwilę, następnie przestudź i przelej do dzbanka lub szklanek.
Kompot z gruszek
Składniki:
- 1 kg gruszek,
- 1/2 szklanki cukru,
- łyżeczka octu,
- 5 goździków.
Wykonanie:
- Gruszki umyj, a następnie przekrój na połówki lub ćwiartki.
- Owoce zalej wodą i gotuj z goździkami oraz łyżeczką octu i cukru przez ok. 10 minut. Dosładzaj wedle upodobań.
- Przestudzony kompot przelej do dzbanka.
Kompot z czereśni lub wiśni
Składniki:
- 1 kg czereśni/wiśni,
- 1 1/2 szklanki cukru,
- szczypta kwasku cytrynowego.
Wykonanie:
- Zagotuj wodę z cukrem.
- Czereśnie umyj, przebierz i wsyp do wrzątku.
- Gotuj owoce do miękkości, następnie przestudź i przelej do szklanek.
Kompot z truskawek
Składniki:
- 1 kg truskawek,
- cukier,
- szczypta cynamonu.
Wykonanie:
- Truskawki umyj i obierz z szypułek. Włóż do garnka i zalej wodą.
- Kiedy woda się zagotuje, wyłącz gaz - wówczas kompot będzie aromatyczny a owoce nie rozpadną się.
- Dodaj cukier (według własnych upodobań) oraz cynamon.
Kompot z rabarbaru
Składniki:
- 25 dag rabarbaru,
- 3 łyżki cukru,
- pół cytryny.
- listek świeżej mięty.
Wykonanie:
- Rabarbar umyj, usuń liście a łodyżki pokrój na 5-centymetrowe kawałki.
- Cukier wsyp do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, po chwili dodaj rabarbar - smaż całość przez ok. 2 minuty.
- Następnie zalej wodą i gotuj przez 10-15 minut na wolnym ogniu.
- Dodaj sok z cytryny, a w razie potrzeby również cukier - gotuj jeszcze przez chwilę.
- Przestudzony kompot przelej do dzbanka. Dodaj listek mięty.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam