Przepisy na kompot

Poradopedia.pl  |   |  + 1  |  Ocena: (głosy: 0)

Schłodzony kompot ze świeżych owoców to idealny napój do obiadu w upalne dni. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów.

Zapoznaj się  z wybranymi przez nas propozycjami:

5 przepisów na pyszny i zdrowy kompot ze świeżych owoców »

Smacznego!

Kompot z jabłek

Składniki:

  • 1 kg soczystych jabłek,
  • 5-10 łyżek cukru,
  • łyżeczka cynamonu lub skórka starta z cytryny,
  • kilka gałązek mięty lub kilka goździków.

Wykonanie:

  1. Jabłka obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Owoce pokrój w grubą kostkę.
  2. Wszystkie składniki (oprócz cynamonu) włóż do garnka, zalej wodą i doprowadź do wrzenia - cukru dodawaj w miarę potrzeb.
  3. Gotuj kompot przez ok. 10-15 minut, aż jabłka zmiękną.
  4. Dopraw cynamonem i gotuj jeszcze przez chwilę, następnie przestudź i przelej do dzbanka lub szklanek.

Kompot z gruszek

Składniki:

  • 1 kg gruszek,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • łyżeczka octu,
  • 5 goździków.

Wykonanie:

  1. Gruszki umyj, a następnie przekrój na połówki lub ćwiartki.
  2. Owoce zalej wodą i gotuj z goździkami oraz łyżeczką octu i cukru przez ok. 10 minut. Dosładzaj wedle upodobań.
  3. Przestudzony kompot przelej do dzbanka.

Kompot z czereśni lub wiśni

Składniki:

  • 1 kg czereśni/wiśni,
  • 1 1/2 szklanki cukru,
  • szczypta kwasku cytrynowego.

Wykonanie:

  1. Zagotuj wodę z cukrem.
  2. Czereśnie umyj, przebierz i wsyp do wrzątku.
  3. Gotuj owoce do miękkości, następnie przestudź i przelej do szklanek.

Kompot z truskawek

Składniki:

  • 1 kg truskawek,
  • cukier,
  • szczypta cynamonu.

Wykonanie:

  1. Truskawki umyj i obierz z szypułek. Włóż do garnka i zalej wodą.
  2. Kiedy woda się zagotuje, wyłącz gaz - wówczas kompot będzie aromatyczny a owoce nie rozpadną się.
  3. Dodaj cukier (według własnych upodobań) oraz cynamon.

Kompot z rabarbaru

Składniki:

  • 25 dag rabarbaru,
  • 3 łyżki cukru,
  • pół cytryny.
  • listek świeżej mięty.

Wykonanie:

  1. Rabarbar umyj, usuń liście a łodyżki pokrój na 5-centymetrowe kawałki.
  2. Cukier wsyp do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, po chwili dodaj rabarbar - smaż całość przez ok. 2 minuty.
  3. Następnie zalej wodą i gotuj przez 10-15 minut na wolnym ogniu.
  4. Dodaj sok z cytryny, a w razie potrzeby również cukier - gotuj jeszcze przez chwilę.
  5. Przestudzony kompot przelej do dzbanka. Dodaj listek mięty.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1