Przepisy na przetwory w słoikach

Poradopedia.pl  |   |  + 1  |  Ocena: (głosy: 0)

Poniżej przedstawiamy przepisy na najpopularniejsze przetwory z warzyw i owoców.

Jeżeli nauczyłeś się już podstaw pasteryzacji, to zapraszamy do spróbowania 5 pomysłów na smaczne przetwory ze słoików!

5 pomysłów na przetwory w słoikach »

Wśród nich znajdziecie:

  1. Przepis na korniszony słoikach
  2. Papryka marynowana
  3. Sałatka z czerwonych buraków
  4. Powidła śliwkowe
  5. Gruszki w occie

Jeżeli nie masz pojęcia na czym polega pasteryzacja, to przeczytaj jak robić słoiki.

Smacznego!

Korniszony

© Poradopedia.pl

Zalewa (na około 3-4 kg ogórków):

  • 3 l wody;
  • 1/2 l octu 10%;
  • szklanka cukru;
  • 10 dag soli;
  • 3 liście laurowe;
  • 4 goździki;
  • kilka ziaren ziela angielskiego;
  • łyżeczka gorczycy.

Przyprawy do słoików:

  • cebula;
  • czosnek;
  • surowa marchew;
  • koper;
  • chrzan.

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj i ciasno poukładaj w słoikach - do każdego z nich włóż kilka plasterków marchewki, kawałek chrzanu, ząbek czosnku, trochę cebuli i kopru.
  2. Zagotuj wodę z przyprawami, cukrem i solą (gotuj około 5 minut od momentu wrzenia). Na koniec dodaj ocet, doprowadź ponownie do wrzenia i zestaw z ognia.
  3. Słoiki uzupełnij gorącą zalewą, a następnie wstaw je do garnka z wodą. Doprowadź do wrzenia, po czym zdejmij naczynie z ognia. Odstaw słoiki do ostygnięcia.

Papryka marynowana

© Poradopedia.pl

Składniki:

  • 1,5 kg czerwonej papryki;
  • garść gorczycy;
  • kilka liści laurowych;
  • po kilka ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego.

Zalewa:

  • 600 ml wody;
  • 250 ml octu 10%;
  • cebula pokrojona w krążki;
  • po 2 łyżeczki cukru i soli; 
  • 2 łyżki oleju.

Przygotowanie:

  1. Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój w paski, a następnie ułóż w słoikach.
  2. Do każdego słoika dodaj po listku laurowym, kilka ziaren pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego;
  3. Wodę z octem, cebulą, cukrem i solą zagotuj, a następnie dodaj 2 łyżki oleju.
  4. Zalewę wlej do słoików (powinna zakryć paprykę).
  5. Słoiki zakręć i ustaw w garnku. Zalej naczynie wodą do 3/4 wysokości słoików i gotuj przez 10 minut, po czym odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Sałatka z czerwonych buraków

Składniki:

  • 1 kg buraków;
  • 1 kg cukinii bez pestek;
  • 1 kg białej cebuli;
  • 2 pęczki natki pietruszki.

Zalewa:

  • niepełna szklanka octu 10%;
  • niepełna szklanka oleju słonecznikowego;
  • szklanka cukru;
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Buraki zetrzyj na grubej tarce, a cukinię i cebulę pokrój w plastry. Natkę drobno posiekaj.
  2. Do cukinii i cebuli dodaj sól (według uznania).
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, po czym wlej zalewę i odstaw na pół godziny.
  4. Przełóż buraki do słoików i pasteryzuj do 20 minut.

Powidła śliwkowe

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek;
  • cukier.

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyj, a następnie usuń z nich pestki.
  2. Włóż owoce do garnka z grubym dnem i gotuj przez kilka godzin, aż zgęstnieją (pilnuj, by się nie przypaliły).
  3. Do śliwek możesz dodać cukru (według uznania). Pasteryzuj około 30 minut.

Gruszki w occie

Składniki:

  • 2 1/2 kg twardych gruszek;
  • 1 l octu winnego lub jabłkowego;
  • 1 l wody;
  • 25 dag cukru;
  • kora cynamonowa;
  • cytryna;
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej;
  • łyżeczka goździków.

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotuj wodę, ocet, cukier, przyprawy i pokrojoną w plastry cytrynę.
  2. Gruszki obierz ze skóry, przekrój na pół i usuń z nich gniazda nasienne.
  3. Owoce włóż do wrzącej zalewy i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Jeszcze twarde gruszki przełóż do wyparzonych słoików.
  4. Zalewę gotuj jeszcze 15 minut, aby odparowała - gdy zmniejszy objętość, zalej nią gruszki.
  5. Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 10 minut.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1