Przepisy na smaczne surówki do obiadu

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Latem najłatwiej o świeże warzywa, dlatego warto przygotowywać z nich pyszne surówki. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na smaczny i zdrowy dodatek do obiadu.

Surówka z jabłek i cebuli

Składniki:

  • 20 dag kwaśnych jabłek;
  • 20 dag cebuli;
  • 10 dag selera;
  • 1/2 szklanki śmietany lub 3 łyżki oleju;
  • 1 płaska łyżeczka cukru;
  • sok z cytryny;
  • sól i pieprz;
  • marchew do dekoracji.

Sposób wykonania:

  1. Cebulę obieramy, kroimy na połówki a następnie w cienkie półkrążki. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem; skrapiamy sokiem z cytryny.
  2. Seler i jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach - dodajemy do cebuli.
  3. Surówkę polewamy śmietaną lub olejem i mieszamy. Wierzch dekorujemy startą marchewką.

Surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:

  • 80 dag kapusty pekińskiej;
  • 2 marchewki;
  • 1 pomarańcza;
  • 2 łyżki chrzanu;
  • 2 płaskie łyżki cukru;
  • 4 łyżki majonezu;
  • sól i pieprz.

Sposób wykonania:

  1. Kapustę czyścimy i myjemy - odstawiamy do obsiąknięcia z wody, a następnie kroimy w cienkie paski.
  2. Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
  3. Umytą i obraną pomarańczę kroimy w drobną kostkę.
  4. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie dodajemy chrzan. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

Surówka z porów

Składniki:

  • 3 pory;
  • 1 jabłko;
  • 5 łyżek oleju;
  • sok z cytryny;
  • sól.

Sposób wykonania:

  1. Białe części pora kroimy w cienkie plasterki, solimy i odstawiamy na 20 minut aby zmiękły.
  2. Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie dodajemy do porów.
  3. Olej mieszamy z sokiem cytrynowym i polewamy surówkę. Całość doprawiamy solą.

Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty;
  • 1 jabłko;
  • 1 por;
  • 1/2 szklanki majonezu;
  • 1 łyżka musztardy;
  • sól i pieprz.

Sposób wykonania:

  1. Kapustę szatkujemy, a jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Pora drobno kroimy i dodajemy do pozostałych warzyw.
  3. Majonez mieszamy z musztardą, a następnie dodajemy do surówki. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Surówka z brukwi i selera

Składniki:

  • 30 dag cukrowej brukwi;
  • 15 dag selera;
  • 20 dag jabłek;
  • 3 łyżki oleju;
  • 1 płaska łyżeczka musztardy;
  • 1 łyżka keczupu;
  • natka pietruszki lub szczypiorek;
  • sok z cytryny;
  • sól, cukier.

Sposób wykonania:

  1. Brukiew i selera obieramy, a następnie ścieramy na tarce o średnich oczkach. Jabłka obieramy i ścieramy nieco grubiej.
  2. Olej mieszamy z musztardą i sokiem z cytryny. Polewamy surówkę.
  3. Całość doprawiamy solą i cukrem, a na koniec posypujemy zieleniną i polewamy keczupem (wedle upodobań).

Surówka z kapusty włoskiej

Składniki:

  • 50 dag kapusty włoskiej;
  • 2 jabłka;
  • 1 świeży ogórek;
  • 1 cebula;
  • 1/2 szklanki śmietany;
  • 1 łyżka koperku;
  • sok z cytryny;
  • sól, cukier.

Sposób wykonania:

  1. Kapustę drobno szatkujemy.
  2. Jabłka obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z kapustą i skrapiamy sokiem cytrynowym.
  3. Do surówki dodajemy pokrojony w ćwierć-krążki ogórek. Doprawiamy solą i cukrem. Na koniec wsypujemy koperek i wszystkie składniki mieszamy ze śmietaną.

Surówka z czerwoną fasolą

Składniki:

  • kapusta pekińska;
  • puszka czerwonej fasoli;
  • puszka kukurydzy konserwowej;
  • 1 papryka czerwona;
  • 1 pomidor;
  • 1 świeży ogórek;
  • 1 cebula.

Sos: 1/2 szklanki oleju, 2 łyżki musztardy, 3 ząbki czosnku, sól.

Sposób wykonania:

  1. Przygotowujemy sos - mieszamy wszystkie składniki.
  2. Kapustę szatkujemy, a fasolę i kukurydzę odcedzamy z płynu.
  3. Paprykę, pomidora, ogórka i cebulę kroimy w kostkę.
  4. Warzywa łączymy i mieszamy z sosem.

SMACZNEGO!!!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: