Sałatki owocowe - przepisy

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Przepisów na sałatkę owocową jest całe mnóstwo. Mamy pełną dowolność przy wyborze składników, przy czym sałatka nie powinna być ani zbyt słodka, ani zbyt kwaśna. Oto przepisy.

Sałatka owocowa z galaretką

Składniki:

  • 2 opakowania galaretki o smaku agrestowym;
  • 1 kg truskawek;
  • 3 nektarynki;
  • 1 mango;
  • 1 papaja lub inny egzotyczny owoc;
  • sok z 1 cytryny;
  • 2 łyżki jasnego, płynnego miodu.

Sposób wykonania:

  1. Galaretkę przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu i odstawiamy w chłodne miejsce, aby stężała.
  2. Wszystkie owoce płuczemy i delikatnie osuszamy.
  3. Truskawki siekamy w grube plasterki, zostawiając 12 sztuk do dekoracji.
  4. Nektarynki kroimy w piórka, a resztę owoców w grubą kostkę.
  5. Kiedy galaretka zastygnie, wyjmujemy ją ostrożnie z naczynia i kroimy w taką samą kostkę jak owoce.
  6. Do papierowych lub szklanych kubeczków nakładamy po trochu każdego składnika sałatki, ozdabiając brzeg naczynia truskawką.
  7. Każdą porcje skrapiamy sokiem z cytryny wymieszanym z miodem i natychmiast podajemy.

Sałatka owocowa z arbuzem w roli głównej

Składniki:

  • 1 arbuz;
  • 4 morele;
  • 2 kiwi;
  • 5 mandarynek;
  • 2 banany;
  • kiść jasnych i ciemnych winogron;
  • 20 dag malin;
  • cukier puder.

Sposób wykonania:

  1. Arbuza kroimy na pół, łyżeczką wycinamy kuleczki z miąższu i układamy je na talerzu. Przy skórce zostawiamy ok. 1 cm miąższu, aby od środka pozostał czerwony.
  2. Winogrona kroimy na połówki, a obrane kiwi w trójkątne kawałki. Podobnie robimy z bananami. Maliny dokładnie płuczemy, a mandarynki obieramy i kroimy na drobniejsze części. Morele dzielimy na połówki i kroimy w trójkąty.
  3. Wszystkie owoce wrzucamy do miski, posypujemy kilkoma łyżkami cukru pudru i mieszamy, aż wydzieli się z nich przezroczysty lukier. Tak przygotowane owoce nakładamy do wydrążonego arbuza.
  4. Przed podaniem, całość skrapiamy sokiem z cytryny.

Sałatka z owoców tropikalnych

Składniki:

  • 1 ananas;
  • 3 banany;
  • 2 pomarańcze;
  • 2 owoce liczi;
  • 1 cytryna;
  • 1 łyżka cukru.

Sposób wykonania:

  1. Ananasa kroimy wzdłuż, łącznie z liści. Wyjmujemy miąższ i kroimy na kawałki.
  2. Z cytryny i jednej pomarańczy wyciskamy sok.
  3. Obrane banany kroimy w plasterki.
  4. Liczi oraz drugą pomarańczę obieramy i kroimy w ćwiartki.
  5. Wszystkie owoce mieszamy i przekładamy do wydrążonych połówek ananasa.
  6. Każdą porcję skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem.

Francuska sałatka owocowa

Składniki:

  • 1/2 kg wiśni;
  • 3 gruszki;
  • 5 łyżeczek soku cytrynowego;
  • 4 łyżki cukru pudru;
  • 2 łyżki likieru owocowego;
  • 3 łyżki likieru jajecznego (Advocat) z sokiem wiśniowym;
  • 8 wafli lub makaroników orzechowych.

Sposób wykonania:

  1. Gruszki obieramy, kroimy w paski i skrapiamy sokiem cytrynowym.
  2. Wiśnie drylujemy i dodajemy do gruszek.
  3. Do owoców dodajemy cukier i alkohol, delikatnie mieszamy.
  4. Podajemy w miseczkach, z waflem, makaronikiem lub biszkoptem.

Owocowa sałatka ze śliwkami

Składniki:

  • 6 śliwek;
  • 3 nektarynki;
  • kiść winogron;
  • 2 gruszki;
  • 2 jabłka;
  • 1/2 szklanki malin;
  • 2 łyżki płynnego miodu.

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie owoce myjemy. Śliwki kroimy na połówki, a nektarynki na cząstki. Jabłka i gruszki kroimy w kostkę.
  2. Owoce przekładamy do salaterki, dodajemy maliny i winogrona.
  3. Sałatkę polewamy miodem i delikatnie mieszamy.

Pikantna sałatka owocowa

Składniki:

  • 4 pomarańcze;
  • 4 banany;
  • 2 słodkie jabłka;
  • 2 łyżeczki soku z cytryny;
  • imbir w proszku;
  • chili w proszku;
  • cynamon w proszku;
  • oliwa z oliwek (extra virgin).

Sposób wykonania:

  1. Jabłka obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do nich pokrojone w plasterki banany, a także pokrojone na małe cząstki pomarańcze.
  2. Całość polewamy sokiem z cytryny, dodajemy szczyptę cynamonu, chili oraz imbiru.
  3. Na koniec dodajemy łyżkę oliwy i mieszamy.
  4. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
  5. Podajemy z waflami.

Sałatka owocowo-miętowa

Składniki:

  • 1 kg truskawek;
  • 1 świeży ananas lub puszka ananasów w syropie;
  • 1 zielony melon;
  • kilka listków świeżej mięty.

Sposób wykonania:

  1. Umyte truskawki kroimy na połówki.
  2. Obranego melona i ananasa kroimy w niedużą kostkę.
  3. Listki mięty płuczemy i rwiemy na małe kawałeczki.
  4. Pokrojone owoce mieszamy z listkami mięty w szklanym naczyniu.
  5. Sałatkę podajemy schłodzoną.

Sałatka owocowa z ryżem

Składniki:

  • 10 dag ryżu;
  • 2 szklanki maślanki;
  • 2 mandarynki;
  • 1 czerwony grejpfrut;
  • 1 nektarynka;
  • 1 brzoskwinia;
  • 2 kiwi;
  • 4 plastry ananasa;
  • 2 łyżki masła;
  • 2 łyżki cukru waniliowego;
  • 1/2 cytryny;
  • 3 łyżeczki żelatyny;
  • kilka kostek czekolady.

Sposób wykonania:

  1. Ugotowany na sypko ryż mieszamy z masłem.
  2. Rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody, podgrzewając na wolnym ogniu.
  3. Żelatynę dodajemy do maślanki wymieszanej z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.
  4. Całość łączymy z ryżem, przekładamy do foremek i wstawiamy do lodówki.
  5. Mandarynki i grejpfruta dzielimy na cząstki, a plastry ananasa kroimy na pół.
  6. Miąższ brzoskwini i nektarynki kroimy w ósemki.
  7. Obrane kiwi kroimy w plastry.
  8. Schłodzony ryż wykładamy na talerze, a wokół niego układamy owoce.  
  9. Sałatkę posypujemy startą czekoladą.

Sałatka owocowa z białym winem

Składniki:

  • dowolnie wybrane owoce sezonowe;
  • wytrawne białe wino;
  • sok z cytryny;
  • cukier.

Sposób wykonania:

  1. Cukier rozpuszczamy w winie, dodajemy sok z cytryny (sos musi być intensywnie słodko-kwaśny).
  2. Sos mieszamy z owocami i odstawiamy do lodówki, aby sałatka się przegryzła.
  3. Zamarynowane w ten sposób owoce możemy podać w formie deserowych szaszłyków.

SMACZNEGO!!!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: