Sposoby przyrządzania ryb

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Technik przyrządzania ryb jest wiele. My przedstawiamy 10 najpopularniejszych.

  1. Smażenie - ryby i filety jednakowej wielkości (małe można smażyć w całości; większe najlepiej filetować lub pokroić w dzwonka);
  2. Pieczenie - ryby tłuste (przed pieczeniem można wymoczyć je w marynacie lub po prostu piec w folii aluminiowej);
  3. Gotowanie - ryby chude: dorsze, gładzice (dzięki gotowaniu zachowują soczystość);
  4. Gotowanie na parze - niemalże każdy gatunek ryb (zamiast wody można użyć buliony lub wina);
  5. Duszenie - pozwala zachować wiele zdrowotnych właściwości ryb (oprócz niewielkiej ilości wody, można dodać białe wino);
  6. Grillowanie - ryby o zwartym mięsie: pstrąg, okoń, łosoś (przed grillowaniem należy wymoczyć je w marynacie);
  7. Frytowanie - małe kawałki ryb i filety (należy je smażyć partiami tak, by tłuszcz się nie oziębił);
  8. Wędzenie - niezwykle aromatyczne i smaczne (niestety, w dymie wędzarnianym znajduje się wiele szkodliwych dla człowieka substancji);
  9. Suszenie - ryby chude: dorsze (suszenie może trwać od kilku do kilkunastu tygodni; odbywa się prawidłowo jeśli po naciśnięciu w najgrubszym miejscu, ryba się nie odbarwia);
  10. Spożywanie na surowo (sushi) - tuńczyk, pstrąg, łosoś (przed przygotowaniem sushi, warto włożyć ryby do zamrażalnika by zahamować rozwój bakterii).

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: