Jak przyrządzić kurki

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Kurki to pyszny dodatek do wielu dań: jajecznicy, spaghetti, risotto. Możesz je usmażyć na maśle, albo podawać duszone w sosie.

Kurki

Przygotowanie grzybów

Kurki, jak każde grzyby, trzeba przede wszystkim dokładnie oczyścić, przepłukać wodą i osuszyć. Następnie większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki.

Smażone kurki

Kurki najlepiej smażyć na maśle. Najpierw rozpuść masło na patelni i  doprowadź do wysokiej temperatury (uwaga, bo masło szybko się przypala - można się wspomóc odrobiną oleju, to nie przypali się tak szybko).

Wrzuć kurki i smaż ok. 8-10 minut co pewien czas mieszając.

Kurki można smażyć razem z cebulą: w tym celu należy drobno posiekać cebulę i wrzucić na masło przed kurkami. Kurki dodasz jak cebula się zeszkli.

Przypraw na kurki odrobiną soli i pieprzu. Bardzo dobrze kurki smakują ze świeżym szczypiorkiem lub koperkiem.

Duszone kurki

Kurki można także udusić i przyrządzić w pysznym sosie, a następnie podać z makaronem, ryżem lub jako dodatek do głównego dania.

W tym celu będziesz potrzebować:

  • cebulę,
  • kurki 250g,
  • białe wino wytrawne - pół szklanki,
  • masło - 1-2 łyżki,
  • śmietana - szklanka,
  • szczypiorek, koperek lub natka pietruszki,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie jest odrobinę dłuższe, ale także proste:

  1. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło.
  2. Wrzuć posiekaną cebulę.
  3. Jak cebula się zeszkli dodaj do niej kurki, a następnie dolej odrobinę wina.
  4. Duś przez 20 minut regularnie mieszając, stopniowo dolewaj wina - aż kurki będą miękkie.
  5. Na koniec dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem po czym dokładnie wymieszaj.
  6. Posyp szczypiorkiem, koperkiem lub natką pietruszki wg uznania.

Propozycje podania

Tak usmażone kurki mogą stanowić podstawę pysznych i prostych do przygotowania dań.

Grzanka z kurkami

  1. Pieczywo tostowe przygotuj w tosterze lub smażąc na maśle lub oliwie na patelni.
  2. Usmaż kurki z cebulą zgodnie ze wskazówkami powyżej.
  3. Rozłóż na grzanki, posyp koperkiem lub szczypiorkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jajecznica z kurkami

  1. Usmaż kurki z cebulą zgodnie ze wskazówkami powyżej.
  2. Pod koniec smażenia grzybów dodaj do nich roztrzepane jajka.
  3. Wymieszaj i usmaż jajecznicę ciągle mieszając.
  4. Dodaj szczypiorek, sól i pieprz do smaku.

Makaron z kurkami

  1. Ugotuj makaron.
  2. Przygotuj duszone kurki zgodnie ze wskazówkami powyżej.
  3. Rozłóż makaron na talerze i polej sosem z kurkami.
  4. Posyp wg uznania szczypiorkiem, natką pietruszki lub koperkiem.

Smacznego!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: