Warzywa mogą być naprawdę pyszne! - przepis na blanszowane warzywa z sosem z tahini i czarnym sezamem

mniam  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

 Potrawa jest widowiskowo kolorowa, więc przyciągnie uwagę nie tylko dorosłych smakoszy, ale także dzieci, które zazwyczaj trudno namówić do jedzenia warzyw. Co najistotniejsze - odpowiedni sposób przygotowania warzyw – blanszowanie, oraz dodatek sosu otrzymywanego z sezamu sprawia, że danie jest pełne witamin i bardzo zdrowego, cennego dla organizmu tłuszczu. Serwowane z pełnoziarnistym ryżem staje się świetną obiadowa propozycją, która z pewnością zrobi furorę w każdej zdrowej kuchni, podbijając podniebienia całej rodziny!

Przepis na  Blanszowane warzywa z sosem z tahini i czarnym sezamem *

Potrzebne składniki:

  • 1 brokuł
  • 2 marchewki
  • 1 rzodkiew biała
  • kalarepa
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 1 łyżka tahini naturalnego Primavika  (sos)
  • 1 łyżka musztardy (sos)
  • 2-4 łyżki gorącej wody

Jak przygotować:

Brokuł podzielić na różyczki. Pozostałe warzywa obrać i pokroić na grube słupki. Wszystkie warzywa zblanszować przez 2-3 minuty we wrzątku. Tahini Primavika i musztardę wymieszać. Dolać tyle wody, aby uzyskało konsystencję gęstego sosu. Polać nim warzywa i posypać podprażonym na patelni czarnym sezamem. Podawać z kaszą lub ryżem. Opcje: Tahini Primavika można zastąpić masłem orzechowym bez soli i cukru Primavika, a musztardę chrzanem – wyjdzie równie rewelacyjnie. Smacznego!

* Przepis Blanszowane warzywa z sosem z tahini i czarnym sezamemprzygotowany został przez Piotra Kucharskiego w ramach kampanii Primavika promującej zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia.  Piotr Kucharski - kucharz znany z programu Dzień Dobry TVN dla wszystkich sympatyków zdrowej i smacznej kuchni przygotował całą serię autorskich przepisów kulinarnych, które dostępne są na stronie primavika.pl

 

www.primavika.pl

Polecane strony

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: