Zdrowe przekąski - Bakaliowe ciasteczka owsiane dla małych i dużych łasuchów – upiecz razem z dzieckiem – to świetna zabawa!

mniam  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Ciasteczka owsiane to świetne łakocie, które z pewnością ucieszą małych i dużych łasuchów. Dla dorosłych są pysznym dodatkiem do porannej kawy lub herbaty, dla dzieci są natomiast super przekąską, którą mogą podjadać o każdej porze dnia.

Ciasteczka owsiane to świetne łakocie, które z pewnością ucieszą małych i dużych łasuchów. Dla dorosłych są pysznym dodatkiem do porannej kawy lub herbaty, dla dzieci są natomiast super przekąską, którą mogą podjadać o każdej porze dnia. Przygotowanie ciastek jest proste, więc do wspólnego pieczenia śmiało można zaprosić nawet najmłodsze dzieci! Przydzielenie im ważnych zadań, takich jak mieszanie, czy dosypywanie składników, układanie ciasteczek na blaszce, a potem wspólne oczekiwanie na gotowe ciasteczka i wielki finał, czyli jedzenie - to naprawdę doskonała zabawa i smakowita przygoda! Poniżej przepis na błyskawiczne ciasteczka owsiane z miodem i bakaliami, które podbiją podniebienia małych i dużych smakoszy słodyczy

 

Składniki:

- 2,5 szklanki płatków owsianych

- 1 szklanka mąki

- 1 szklanka pełnoziarnistej kaszki z bananami Holle

- ½ szklanki mleka

- 2 jajka

- ok. 4 łyżki miodu 

- 100 g masła klarowanego

- ½  łyżeczki proszku do pieczenia

- posiekane rodzynki, śliwki, morele, pestki z dyni i słonecznika lub inne ulubione bakalie i ziarna 

 

Przygotowanie:

Suche składniki wymieszać ze sobą w jednej misce a jajka, mleko, miód w drugiej. Połączyć zawartości obu misek, dodać Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać roztopione masło klarowane oraz posiekane bakalie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 - 170 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy dużą łyżką ciastka delikatnie zaokrąglając ich brzegi. Ciasteczka pieczemy ok 8-10 minut najlepiej w termoobiegu.  

 

Wskazówka: Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste dodajemy więcej mleka

Porada: Bakalie dobieramy i siekamy odpowiednio drobno dostosowując wielkość i rodzaj do wieku dzieci. 

 

Gotowe! Smacznego!

Holle.pl

 

Polecane strony

holle
holle

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: