Stres jest nieodłącznym elementem życia człowieka, wynika wprost z natury ludzkiej i instynktu przetrwania. W związku z tym, że towarzyszy nam niemalże każdego dnia, musimy nauczyć się z nim żyć – niwelować ryzyka, łagodzić skutki. czytaj »
Nawet 90 proc. dorosłych Polaków w którymś momencie swojego życia doświadcza bólu kręgosłupa. Część z nich kierowana jest na poważne zabiegi, których w wielu wypadkach można by uniknąć lub bezpiecznie odsunąć w czasie. czytaj »
Zespół stopy cukrzycowej, który zaczyna się od niewielkiej rany, pozostaje najpoważniejszym powikłaniem cukrzycy. W Polsce każdego roku, z powodu rozwoju "stopy cukrzycowej", dochodzi do 8–12 tys. dużych amputacji kończyn dolnych. Czy można by uniknąć przynajmniej części z nich? W jaki sposób? czytaj »
To jeden z najważniejszych problemów zdrowotnych XXI wieku. Nietrzymanie moczu (NTM, inkontynencja) – uważane już za chorobę społeczną – oznacza niekontrolowane wydalanie moczu. czytaj »
Zdrowie intymne jest niezwykle ważną kwestią, która może znacznie wpływać na samopoczucie człowieka. Kobiety w swoim życiu doświadczają wielu zmian, które mogą się wiązać z powstawaniem różnych dolegliwości - poporodowych i nie tylko, wpływających na komfort intymny. czytaj »
W dzisiejszym świecie zdrowie stało się jednym z najważniejszych aktywów. Dlatego niezależnie od wieku i statusu społecznego, coraz więcej osób decyduje się na prywatną opiekę medyczną. Dlaczego? W tym artykule przyjrzymy się głównym zaletom prywatnej opieki medycznej i dlaczego warto zainwestować w swoje zdrowie.
czytaj »
Zdrowie zębów zależy od wielu czynników, takich jak higiena jamy ustnej, regularne wizyty u dentysty czy unikanie szkodliwych nawyków (np. palenie papierosów). Jednak nie bez znaczenia jest także dieta, czytaj »
Jajko kurze można określić mianem magazynu substancji mających pozytywny wpływ na organizm człowieka. Zwykle jednak jako konsumenci skupiamy się na żółtku i białku, zapominając nieco o skorupce. Tymczasem właśnie ta część może się nam przydać w wielu codziennych sytuacjach. czytaj »
Wszyscy zgodnie przekonują, aby jeść dużo warzyw – w końcu to samo zdrowie! Mają mnóstwo witamin, dostarczają niezbędne białko, regulują pracę układu trawiennego i mają niską kaloryczność. Jednak dla niektórych, szczególnie tych najmłodszych, to jedynie zbędny dodatek do posiłku, a lista ich zalet nie jest wystarczającą motywacją, aby zacząć je jeść. Jak odczarować mit „nijakich” warzyw i zachęcić dzieci do ich jedzenia? Najlepiej zacząć wiosną! czytaj »
Hasło „superfood” stało się ostatnio bardzo modne – dużo mówi się o walorach nieprzetworzonych produktów spożywczych, które są niezwykle bogate w składniki wartościowe dla naszego organizmu. Jagody goji i acai, nasiona chia, owoce camu camu, algi, lucuma, guarana… Wiele z nich ma egzotyczne nazwy i pochodzi z odległych zakątków świata. Nie zapominajmy jednak, że równie cenne pokarmy znajdziemy praktycznie w każdej polskiej kuchni. Czy znasz właściwości zdrowotne, jakie daje spożywanie jajek? czytaj »