Większość ze specjałów, które znajdą się na wielkanocnym stole jest w koszyczku, który święcimy w kościele. Czy wiemy jednak co symbolizują poszczególne produkty? Podpowiadamy, jakie znaczenie ma to, co włożymy do koszyka i o czym nie zapomnieć podczas jego przygotowania. czytaj »
Chociaż na wielkanocnych stołach królują jajka, żurek, biała kiełbasa, to w niektórych regionach Polski świąteczne menu wygląda zupełnie inaczej. Co na Wielkanoc przygotowują Górale, a czym są buchty? Sprawdzamy, jak inspirująca może być kuchnia regionalna! czytaj »
17 marca to data ważna dla wszystkich Irlandczyków, ale nie tylko. W dzień Świętego Patryka bawią się ludzie na całym świecie, wznosząc toasty szklaneczką irlandzkiej whiskey. czytaj »
Dziś Środa Popielcowa, początek Wielkiego Postu. To czas refleksji, modlitwy i pokuty - przez 40 dni będziemy przygotowywać się do świąt Zmartwychwstania Pańskiego. czytaj »
Tłusty czwartek to dzień, w którym zgodnie z tradycją nie liczymy kalorii i jemy tyle, ile możemy. Chodzi głównie o pączki i faworki czyli najpopularniejsze wypieki, goszczące tego dnia na naszych stołach. czytaj »
Doskonałą okazją do wyrażenia swoich uczuć względem partnera lub bliskich członków rodziny są Walentynki. Przeczytaj naszą poradę i poznaj najpopularniejsze zwyczaje związane ze świętem zakochanych. czytaj »